Кламер БГ - Новини: България установява дипломатически отношения с Вануату

България установява дипломатически отношения с Вануату

България

|
Ср, 08 Май 2019г. 13:18ч.
България установява дипломатически отношения с Вануату

Министерският съвет одобри установяването на дипломатически отношения с Вануату, съобщи правителствената информационна служба.

Това беше договорено по време на среща между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и външния министър на Вануату Ралф Регенвану. Срещата се проведе преди съвместния министерски съвет на ЕС и групата страни от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн, в която взеха участие над 61 държави и институциите на ЕС. Форумът се състоя от 31 май до 1 юни 2018 г. в столицата на Того – Ломе.

Решението за установяване на дипломатически отношения не е обвързано с акредитиране на посланик и разкриване на дипломатическо представителство във Вануату и съответно не води до поемане на нови финансови ангажименти, се казва в правителственото съобщение.

Подновяването на постъпките за установяването на дипломатически отношения с държавите от Южния Тихи океан би спомогнало за постигане на договорености за подкрепа на важни за българската страна кандидатури в рамките на международните организации, а поддържането на двустранни контакти би било в интерес на България с оглед на по-пълноценно участие при формиране на позициите на ЕС по междурегионалния диалог, е посочено в съобщението.

Република Вануату е разположена на архипелага Нови Хебриди в Южния Тихи океан на 1750 км източно от Австралия. Територията й е 12 189 кв.км и включва 83 острова, от които 12 са по-големи. Островите Еспириту Санто и Малекула заемат почти половина от територията на страната.

Водещи сектори в икономиката са земеделието, риболовът, туризмът и финансовите услуги.

Като малка островна държава, Вануату е застрашена от последиците от изменението на климата - повишаване на нивото на морското равнище и чести екстремни циклони.

Населението на страната наброява 288 037 души. Около една шеста от него живее в столицата Порт Вила. Официалните езици са бислама, френски и английски.

Вануату е петата островна държава в Океания, с която България установява дипломатически отношения, след Науру, Соломоновите острови, Тувалу и Фиджи.

mediapool.bg