Кламер БГ - Новини: Социолозите да декларират доходите и имуществото си, настояват от "Атака"

Социолозите да декларират доходите и имуществото си, настояват от "Атака"

България

|
Ср, 08 Май 2019г. 13:22ч.
Социолозите да декларират доходите и имуществото си, настояват от "Атака"

Собствениците на социологически агенции и работещите в тях да декларират доходите и имуществото си, както и дали членуват в неправителствени организации. За това настояват от "Атака", които за целта внасят промяна в антикорупционния закон.

Депутатът от партията на Волен Сидеров Десислав Чуколов побърза да обяви, че проектът няма общо с предизборната кампания.

По думите му социологическите агенции могат да променят общественото мнение и даде пример, че агенция може да излезе със заключение, че голяма част от българите са против построяването на "Южен поток".

Затова било важно агенциите да бъдат включени в антикорупционния закон. "При декларирането на доходите и проверката им може да стане ясно защо социологическите агенции променяли мнението си. Който няма какво да крие, няма от какво да се притеснява", каза депутатът и добави - в "обществено-политическото пространство" се говорело за социолози с големи къщи и голф комплекси.

Идеята била този сектор да бъде "прозрачен".

Преди дни от "Атака" се заканиха да съдят държавната телевизия БНТ и социологически агенции. Причината - телевизията не предоставила договора си със "Алфа рисърч" през миналата година. Партията на Сидеров щяла да заведе съдебни искове за търговия с влияние.

Междувременно последното проучване на "Алфа рисърч" показа, че едва 1.2% биха гласувал за кандидатите за евродепутати на "Атака".

mediapool.bg