Кламер БГ - Новини: България празнува Деня на своята писменост и култура

България празнува Деня на своята писменост и култура

България

|
Пет, 24 Май 2019г. 15:26ч.
България празнува Деня на своята писменост и култура

България празнува 24 май – Денят на своята писменост, просвета и културата. И чества делото на светите братя Кирил и Методий.

В 10.30 ч. от площада пред Археологическия музей потегли традиционното тържествено празнично шествие, предвождано от гвардейския духов оркестър и „Върви, народе възродени“. То премина по булевард "Цар Освободител" и булевард "Васил Левски" до паметника на "Св. св. Кирил и Методий" пред Националната библиотека. В шествието се включиха ученици и учители от софийските училища, както и държавният глава Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и гостуващата у нас за празника Одре Азуле - генералният директор на ЮНЕСКО.

Към шествието се присъединиха представители на три от най-големите научни и образователни институции - Българската академия на науките, Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Националната художествена академия. В тържеството се включиха и министри, депутати, политици, общественици, много граждани и гости на София.

Честването пред Националната библиотека "Св.Св.Кирил и Методий" започна с тържествен водосвет.

Стихотворението "Аз съм българче“ рецитираха първокласници от 122. ОУ "Николай Лилиев” и от 107. ОУ "Хан Крум”. Балони с буквите от родната азбука полетяха в небето, пуснати от ученици от 17. СУ "Дамян Груев”.

Дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и духовността. Това каза президентът Румен Радев в словото си пред паметника на "Св. Св. Кирил и Методий".

С днешната все по напредваща глобализация всяка година угасват езици, а с тях чезнат и култури, каза Радев и напомни, че ние българите сме призвани да пазим нашия език, защото нашата българска кирилица не е достояние единствено на нашия български народ, а осветява едно голямо пространство и свързва милиони хора.

Езикът е нишката на нашето човечество, каза генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле и допълни, че езикът е това, посредством което съществува историята.

Днес, когато празнуваме думите, да помним, че празнуваме и смисъла. С тези думи кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави присъстващите. Тя отбеляза, че вече 12 века нашата азбука е нашият пазител, а четмото и писмото са нашето верую.

Българската азбука, българският език и книжовност са опората на националната ни идентичност. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в поздравлението си към присъстващите за отбелязването на 24 май. Днес е хилядолетният празник на България - единственият останал като връзка между миналото и настоящето, който ни води към бъдещето. Езикът и образованието са ни съхранили през вековете, чрез тях се изграждаме като личности и те ни определят като народ, те са и пътят на нашето развитие, допълни министър Вълчев.

България е навсякъде, където родители възпитават децата си в обич към България, учат ги на езика ни, да следват традициите ни, каза още той. Благодарение на Светите братя Кирил и Методий и на техните последователи сме носители на уникални европейска и световна култура. По думите на министър Вълчев днес кирилицата е азбука на повече от 300 милиона души. Тя е нашето изключително богатство, каза още Вълчев и подчерта, че малко народи имат привилегията и основанието да имат празника 24 май. Малко са онези, които могат да кажат, че имат азбука в основа на писмеността на много други,

24 май е нашият празник - най-светлият и най-обичаният, добави още министър Вълчев. Това е денят, в който се гордеем и в който почитаме нашите просветители, изразяваме благодарност към нашите учители, преподаватели, учени, културни дейци, писатели. Днес повече от всякога се нуждаем от вас, на вас разчитаме да пазим в България езика, културата и образованието, обърна се министър Вълчев към гостите на тържеството.

По-късно празникът бе отбелязан и с академично тържество в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - най-старото висше училище в България.

В 17.00 часа на "Лятна сцена – НДК" ще започне концертът „Празник на буквите”, организиран от Столична община, НДК и Българското национално радио. С това събитие ще бъде открита тържествено новата "Лятна сцена – НДК".

В концерта ще се включат Софийският духов оркестър с диригент Васил Делиев, Джаз формация „София“ със солист Яна Чакалска, Нели Рангелова, Биг бендът към Национално музикално училище „Любомир Пипков“, Вокална група „Радиодеца“ към БНР, Оркестър за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов.

На 24 май с вход свободен ще работят Регионален исторически музей – София, Софийската градска художествена галерия, Парк-музей „Врана“ и Зоологическа градина – София.

От 18.30 ч. в Националния исторически музей президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

mediapool.bg