Кламер БГ - Новини: Днес е денят за размисъл преди европейските избори

Днес е денят за размисъл преди европейските избори

България

|
Съб, 25 Май 2019г. 08:20ч.
Днес е денят за размисъл преди европейските избори

Днес е денят за размисъл преди европейските избори утре. Забранени са предизборната агитация и съобщаването на резултати от социологически проучвания за вота.

„Не може да се извършва политическа предизборна агитация. Не може, под каквато и да е форма, социологическите агенции да обявяват и разпространяват в медиите допитване до общественото мнение, както и някакви предварителни резултати", обясни пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева.

Днес текат последни приготовления за утрешния вот – обособяват „тъмни стаички”, а МВР поема от тази нощ охраната на изборните секции. В 3000 секции ще има и машини за гласуване, които ще се тестват днес.

Сигнали за нарушения в изборния ден могат да се подават в ЦИК. МВР също има специална телефонна линия.

„В зависимост от тежестта на сигнала или жалбата, когато комисията прецени, ние също препращаме по компетентност на прокуратурата", заяви Цанева.

В чужбина ще има 191 секции в 64 страни. Дори и да не са подали заявление за гласуване извън страната, българските граждани могат да дадат вота си за евродепутати, ако представят документ за самоличност - лична карта, паспорт или военна карта, и попълнят декларация. Едно от условията е да имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес в България или друга страна от ЕС през последните 3 месеца.

mediapool.bg