Кламер БГ - Новини: България пое председателството на организацията за черноморско сътрудничество

България пое председателството на организацията за черноморско сътрудничество

България

|
Ср, 02 Ян 2019г. 14:16ч.
България пое председателството на организацията за черноморско сътрудничество

България е новият ротационен председател на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) за първите шест месеца на 2019 г. Ротационното председателство на ЧИС, която е най-представителната и институционално развита организация в Черноморския регион, е обвързано с редица отговорности от българска страна, съобщиха от МВнР.

Под мотото "Море от възможности“ българското председателство ще работи за развитието на ЧИС като проектно-ориентирана организация. Специален акцент ще бъде поставен върху сътрудничеството в областите на културата, транспорта и опазването на околната среда, обясняват от Външно министерство.

Председателството ни ще работи също за задълбочаване на бизнес контактите между страните от региона, но и за по-нататъшното засилване на синхрона в работата на ЧИС и неговите специализирани органи. Те включват Парламентарната асамблея на ЧИС (ПАЧИС), Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), Международния център за черноморски изследвания (МЦЧИ) и Съвета на бизнес средите.

Друг приоритет на председателството ще е да се продължат процесите за реформиране и адаптиране на организацията към съвременните предизвикателства. В същото време България ще работи и за насърчаване на пълноценното взаимодействие между Европейския съюз и ЧИС.

"Успешното провеждане на председателството, което ще бъде четвърто за страната ни, ще допринесе за активизиране на регионалната външна политика на България. Това е в съзвучие с един от националните ни външнополитически приоритети – развиване на активни отношения с държавите от широкия Черноморски регион", посочват от МВнР.

ЧИС е създадена през 1992 г., като България е сред 11-те учредителки. Днес в Организацията освен нас членуват още Албания, Армения, Азербайджан, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна.

mediapool.bg