Кламер БГ - Новини: Борисов отчете "рекордни" приходи в хазната

Борисов отчете "рекордни" приходи в хазната

България

|
Ср, 02 Ян 2019г. 14:17ч.
Борисов отчете "рекордни" приходи в хазната

Премиерът Бойко Борисов се похвали с "рекордни" приходи в Бюджет 2018.

По думите му те ще отидат за образование, здравеопазване, иновации, технологии, макар че реално парите вече бяха изхарчени през изтеглата 2018 г., а преизпълнението отиде не за образование и здравеопазване, а в съвсем друга посока - за строителство на магистрали, пътища и спортни зали.

"Честита Коледа и Нова година на всички. Отчетохме се на съвещанието с рекордни приходи, така че да вложим усилия на първо място за образование, здравеопазване, иновации, технологии", заяви Борисов.

Действително, финансовото министерство отчита общо приходи за 2018 г. в размер на 39.6 млрд. лв., което е преизпълнение на плана за годината с около 1.4 млрд. лв. и е с 4.3 млрд. лв. повече в сравнение със събраното през предходната 2017 г. В проценти приходите са изпълнени на 103.7%, което е с 3.7% над заложеното в бюджета. Специално данъчните и неданъчните приходи отчитат още по-голямо преизпълнение - 11%, но детайлните данни ще са публични след месец.

За сравнение, през 2017 г. общите приходи приключиха годината с леко неизпълнение в размер на около 120 млн. лв., но специално данъчно-осигурителните приходи бяха преизпълнени с около 1.5 млрд. лв. спрямо плана, а неизпълнението дойде главно по линия на парите от ЕС.

От предварителните данни на МФ се вижда още, че разходите завършват почти в рамките на планираното. Те са завишени с около 170 млн. лв. спрямо плана. Въпреки че два месеца преди Нова година финансовото министерство заложи излишък от 600 млн. лв., в крайна сметка правителството е решило да стопи "плюса" в хазната (който към края на ноември беше около 2.8 млрд. лв.) до 164 млн. лв., за да прехвърли максимално много средства към магистрала "Хемус". В крайна сметка към строителството на аутобана бяха насочени 1.35 млрд. лв. вместо първоначално обсъжданите 600 млн. лв. Харченето на средствата тепърва предстои, като засега решението е то да стане през държавното предприятие "Автомагистрали", което според експерти значи, че разходването ще бъде непрозрачно.

Останалите пари от излишъка отидоха главно за МВР, за ремонт на пътища, за някои общини - предимно на ГЕРБ и ДПС, а също и за строителството на спортни зали.

Освен че се похвали с рекордните приходи, Борисов използва първото заседание на Министерския съвет за новата година, за да напомни на министрите да съкращават администрацията.

"Имате един план за съкращаване на администрацията, така че това, което вицепремиерът Томислав Дончев ви е казал, го привеждайте в необходимия вид", обърна се премиерът към министрите.

mediapool.bg