Кламер БГ - Новини: България е длъжна да поддържа 2959 км пътища за техниката на НАТО

България е длъжна да поддържа 2959 км пътища за техниката на НАТО

България

|
Пет, 13 Юли 2018г. 15:59ч.
България е длъжна да поддържа 2959 км пътища за техниката на НАТО

България е поела ангажимент да поддръжка 2959 километра пътища в страната в състояние, което да позволява преминаване на военна техника, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

От тях магистралите са 882 километра.

С Министерството на обраната през тази година е съгласуван план за организация на дейността при оказване на поддръжка на страната-домакин на сили на НАТО, каза министърът по време на парламентарния контрол в петък.

По думите му пътищата са в добро технико-експлоатационно състояние и са подходящи за придвижване на съответните военни части и оборудване.

Проблеми, които не са от днес и вчера, има по някои мостове, допълни министърът.

Нанков каза по време на парламентарния контрол, че през следващите седем-осем години за няколко ключови язовира в страна трябва да се осигури финансиране, заради задълбочаване на проблема с недостига на питейна вода.

Сред тях са язовирите "Нейковци", "Кюстендил", "Черни осъм".

За язовир "Нейковци" има изготвен технически проект, внесен през май в Министерството и приет от техническия експертен съвет в началото на юли.

Строителството на обекта, пречиствателната станция за питейни води и прилежащата към съоръжението инфраструктура отпадна през 2014 г. от споразумението със Световната банка за финансиране по различни причини, сред които и забавяне на процедури.

При осигуряване на бъдещо финансиране от СБ за следващ период, за което има индикации, Министерството ще разполага с техническата документация за издаване на разрешението за строеж и за изготвяне на тръжни документи за провеждане на обществена поръчка за избор на строител, каза министърът.

mediapool.bg