Кламер БГ - Новини: Сръбската църква се заканила на Българската заради Македонската

Сръбската църква се заканила на Българската заради Македонската

България

|
Пет, 13 Юли 2018г. 18:20ч.
Сръбската църква се заканила на Българската заради Македонската

Сръбската православна църква е изпратила до Българската патриаршия писмо, съдържащо закани за влошаване на отношенията между двете църковни институции. Писмото е изпратено през април, а поводът за него е

желанието на Светия синод да съдейства за установяването на каноничния статут на Македонската православна църква.

Писмото, подписано от Сръбския патриарх Ириней, е публикувано в македонски информационен сайт, цитиран от агенция БГНЕС.

Журналистът и директор на българската информационна агенция Любчо Нешков определя писмото като "обидно и унизително за Българската църква".

В становището, изложено в 4 страници, се посочва, че Македонската църква, наричана "разколническа организация", няма право да избира църква-майка, защото тя може да бъде само една – сръбската.

Ириней открито се противопоставя и заплашва главата на бългаската църква при опита БПЦ да помогне за разрешаване на кононичния статут на МПЦ- Охридска архиепископия. Според Ириней "опитите на БПЦ да помогне МПЦ-ОА и да бъде нейна Църква-майка" ще нанесат щети на отношенията между двете сестрински църкви".

"Тоест, отрича се църковното историческо минало на БПЦ. Има иронично цитиране на думите на Българския патриарх, който на няколко пъти каза, че най-малкото, което можем да направим за нашите братя в Македония, е да помогнем. В края на писмото буквално се казва: "И внимавайте, надяваме се да промените вашето решение, защото в противен случай ще ви сполети пълен срив във взаимоотношенията и така нататък“, каза Нешков.

Той не се съмнява в автентичността на публикуваната в македонския сайт информация.

"Това е един от най авторитетните специализирани информационни сайтове в Македония. Писмото е автентично, нещо, което нашата църква до последно отказваше да го разпространи. Има такова писмо и то е изпратено“, добави директорът на БГНЕС Любчо Нешков.

Миналата есен Македонската православна църква - Охридска архиепископия поиска от Българската православна църква съдействие за уреждане на нейния каноничен статут и тя да бъде нейна Църква - майка.

В края на ноември Св. Синод на БПЦ създаде и специална комисия са уреждане на статута на МПЦ начело с митрополит Киприан. В началото на месец януари в Св. Синод на БПЦ се проведе среща с архиепископ Стефан - главата на МПЦ- ОА и няколко митрополити. На Великден България даде и благодатния огън на Македония, която за първи път го получи официално.

mediapool.bg