Кламер БГ - Новини: "Бронзовата къща" беше открита два месеца, преди да бъде закрита

"Бронзовата къща" беше открита два месеца, преди да бъде закрита

България

|
Пон, 22 Окт 2018г. 14:27ч.
"Бронзовата къща" беше открита два месеца, преди да бъде закрита

Три месеца, след като беше завършена, и два месеца, преди да бъде премахната, "Бронзовата къща" в центъра на София беше "открита". Това стана в понеделник, 22 октомври. За откриването, на което присъства авторът на скулптурата Пламен Деянофф, трябваше да мине с представители на посолството на Австрия в София, както и на спонсорите, дарили средства за творбата.

Очаквано представители на Столичната община нямаше. Местната власт беше публично атакувана от автора на скулптурата още преди завършването на скулптурата. Общината отговори с поставянето на срокове за завършването на къщата.

Целта на "откриването" така и не стана съвсем ясна, тъй като "Бронзовата къща" стои в центъра на София от края на юни, въпреки че по план трябваше да е готова още през януари. Тя трябваше да символизира българското председателство на Съвета н ЕС и последвалото австрийско такова. За това по план трябваше да се издигне на мястото на взривения мавзолей на Георги Димитров за откриването на българското европредседателство и да остане до края на годината.

Договорът с общината е "Бронзовата къща" да бъде демонтирана в първите дни на 2019 г.

Изграждането на скулптурата беше финансиране от спонсори на автора Пламен Деянофф и от австрийсктата страна. Столичната община осигури средства за укрепване на площадката, на която беше поставена къщата, за осветление и охрана. Авторът Пламен Деянофф заяви пред БНТ, че произведението му струва 2 млн. евро.

mediapool.bg