Кламер БГ - Новини: Банкноти за милиони са печатани в хотел в Слънчев бряг

Банкноти за милиони са печатани в хотел в Слънчев бряг

България

|
Пон, 22 Окт 2018г. 15:15ч.
Банкноти за милиони са печатани в хотел в Слънчев бряг

В хотел в Слънчев бряг е разкрита най-голямата печатница за фалшиви пари за последните 20-30 години, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев в понеделник.

"За последните три дни не сме правили исторически анализ, може и да е най-голямата печатница в последните 20-30 години. Намерени са в различна степен на довършеност над 11 млн. евро и над 1.8 млн. щатски долара", разказа още прокурорът.

Банкнотите са били продавани срещу 6% от стойността на еврото, а доларовите банкноти - срещу 20% от стойността, съобщават разследващите. Фалшивите банкноти са купюри от 500 и 100 евро, както и от 50 долара.

"Става въпрос за доста сериозни съвременни машини", допълни Гешев. Предстои да се установи къде са били използвани фалшивите банкноти.

Акцията е била проведена на 20 октомври (събота). Повдигнати са обвинения на четирима души, а прокуратурата ще поиска постоянното им задържане в ареста.

Разследващите казват, че фалшивите пари са били с много високо качество. Намерените банкнотите имат всички елементи на защита като истинските, включително водни знаци и светещи линии.

"Предстои банкнотите тепърва да бъдат предоставени за анализ, включително на Интерпол“, каза наблюдаващият прокурор по делото Евгения Деянова.

mediapool.bg