Кламер БГ - Новини: Британският посланик: Необходимо е стабилно правителство

Британският посланик: Необходимо е стабилно правителство

България

|
Пон, 20 Ноем 2023г. 14:12ч.
Британският посланик: Необходимо е стабилно правителство

Посланик</p>
<p>Роб Диксън

Необходимо е стабилно правителство, което да изпълнява задачите на България, коментира посланикът на Великобритания у нас Н.Пр. Роб Диксън.

"Корупцията лишава обикновените българи от ресурси, които са им необходими за училища, пътища, икономически растеж. Корупцията отслабва институциите и е благоприятна за враждебни действия на други страни. Корупцията прави обществата уязвими за враждебна намеса. Борбата с корупцията, укрепването на върховенството на правото са много важни елементи от затвърждаването на европейската ориентация на страната. Нашата страна ще продължи да ви подкрепя като приятел и съюзник в това усилие", коментира посланик Диксън пред БНР.

Въпросът за сигурността на Черно море е много важен, допълни той.

"Ние сме твърдо решени, че ще продължим да подкрепяме Украйна. Обединеното кралство е осигурило 9.3 млрд. лири в подкрепа на Украйна. Категорични сме, че сигурността на Черно море е много важен аспект от цялостната картина на отговора на този конфликт. Значението на този регион е особено голямо", каза дипломатът.

Той отбеляза и огромното значение на сигурността на доставките на житни култури.

Относно санкциите на руски компании и лица по цял свят посланик Диксън посочи, че ще продължи да се работи за оказване на натиск върху Кремъл заради нахлуването в Украйна.

"Предизвикателството пред двете ни страни от руските враждебни действия доказва значението на нашата съвместна работа. Това е предизвикателство, пред което сме изправени и като съюзници, и като партньори, и като приятели", посочи той.

Във връзка със споразумението между Великобритания и България за стратегическо партньорство, британският посланик коментира, че “периодът е много важен, защото ние укрепваме, засилваме нашето партньорство и сътрудничество и го издигаме на стратегическо равнище".

По думите му това е партньорство между равнопоставени субекти, които работят по отбрана, сигурност, миграция и иновации.

Амбицията от двете страни е то да се разраства, подчерта той.

Н.Пр. Диксън отбеляза и съвместната работа по въпросите на отбраната и сигурността.

По думите му това е съществена част от партньорството между двете страни.

Искаме да доразвием това сътрудничество, каза той.

"По линия на стратегическото партньорство ще има подкрепа за доставки в сферата на отбраната, защото нашата отбранителна промишленост е изключително добра и много се радваме, че държави като Полша се възползват мащабно от способностите на Обединеното кралство, които то може да предложи в подкрепа".

Друг съществен елемент е свързан с амбицията за разширяване на партньорството в сферата на транснационалното образование, посочи британският посланик у нас.

"То има за цел да позволи на българските студенти да учат и да получават британска образователна степен в България, в български учебни заведения. Става дума за партньорства между университети в двете държави. Ползата за България от това е, че тези студенти са по-склонни да останат на българския пазар".

mediapool.bg