Кламер БГ - Новини: Боян Магдалинчев от ВСС: Иван Гешев ще претърпи промени след избора

Боян Магдалинчев от ВСС: Иван Гешев ще претърпи промени след избора

България

|
Пет, 25 Окт 2019г. 19:15ч.
Боян Магдалинчев от ВСС: Иван Гешев ще претърпи промени след избора

"Неизбежно, един главен прокурор, вземайки тази позиция, неговият подход, маниер, се отразява и в работата на прокуратурата. Смятам, че безусловно г-н Гешев ще наложи своите методи в работата на прокуратурата, но и той самият ще претърпи промени", коментира Боян Магдалинчев, който заема позицията на представляващ член на Висшия съдебен съвет.

"Най-силното качество на Иван Гешев е убедителността и решителността, категоричността, която той заявява пред нас за изпълнение", допълни той.

Според него "100 дни се дават на политиците, но в съдебната система нещата са много по-различни" и е нужно повече време.

Той коментира, че за първи път вижда толкова голямо напрежение при избора на главен прокурор, което било "странно и необяснимо".

"Това са политически интереси за овладяване на прокуратурата - някой има такива амбиции. Кой има такива претенции - очевидно някой, който е потърпевш от Иван Гешев", каза Магдалинчев. Според него протестите срещу Гешев са политически, а не граждански,

Съдия Магдалинчев каза, че убедителното гласуване за избора на Иван Гешев (20 гласа "за" срещу 4 "против") означава, че кандидатът се е представил достатъчно убедително и дори тези от членовете, които са се колебаели, са застанали зад него. Боян Магдалинчев е бивш заместник-председател на Върховния административен съд и бе избран за член на ВСС с политическата протекция на ГЕРБ.

Висшият съдебен съвет вече е изпратил решението си за избор на нов главен прокурор на президента Румен Радев, който може да отхвърли или потвърди кандидатурата със свой указ.

mediapool.bg