Кламер БГ - Новини: Борисов прие оставката на зам.-министърката със скъпия воаяж и ядоса Валери Симеонов

Борисов прие оставката на зам.-министърката със скъпия воаяж и ядоса Валери Симеонов

България

|
Ср, 20 Юни 2018г. 15:34ч.
Борисов прие оставката на зам.-министърката със скъпия воаяж и ядоса Валери Симеонов

Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на нашумялата със скъпия воаяж до Ню Йорк зам.-министърка на труда и социалната политика Росица Димитрова, което предизвика остра реакция от страна на коалиционния му партньор и вицепремиер Валери Симеонов.

От правителствената служба съобщиха, че мотивите за подадената оставка е напрежението около скъпата командировка на зам.-министърката. Димитрова засега не е коментирала лично оставката си. Тя бе излъчена за поста от квотата на ГЕРБ.

"Не съм съгласен с приетата оставка на зам.-министър Димитрова, тя е пожертвана от премиера. Тя е в моя ресор, това не е съгласувано с мен. Категорично заявявам, че тя е един добър професионалист...На майките не им е работа колко струва самолетният билет на зам.-министърката", коментира Симеонов.

По думите му в държавната администрация се създават много трудно професионалисти, за да бъдат толкова лесно "харчени".

"И то за абсолютно безумни обвинения – че е пътувала с бизнес класа в самолет. Всички тези, които разпространяват тази информация, би било добре да проверят, че когато се наложи да купиш билет в последния момент, обикновено са останали места само в бизнес класа. Лично на мен ми се наложи преди две седмици в частен полет да си купя билет бизнес класа просто защото трябваше да го купя два дни предварително. А къде е спала там, някой сети ли се да попита? В общежитието на посолството. Това за мен е несериозно и смятам, че по този начин държавната администрация ще се обезкръви“, каза Симеонов.

Той обясни, че е говорил с премиера Бойко Борисов и го е уведомил за своето несъгласие.

"Настоявам оставката да не бъде подписана и да не се освобождава заместник-министър, който има своя професионален опит, има своята професионална биография и е приет в най-тежкото министерство. Или може би си мислим, че България изобилства от добри кадри, изграждани с десетилетия. Не може по този начин да бъде пожертван заместник-министър от министър-председателя“, коментира вицепремиерът.

Валери Симеонов е в обтегнати отношения и с министърката за туризма Николина Ангелкова, която не споделя войната му срещу шума в Слънчев бряг. Заради това разминаване по-рано Симеонов каза, че не изключва възможността да си подаде оставката.

Коалиционният партньор на Сименов в "Обединени патриоти" Волен Сидеров обаче защити решението на премиера.

"Вероятно е правилно да подаде оставка, защото това са харчове, които хората вече не гледат с добро око на такова нещо. Би могло и по-скромно или пък да си плати от джоба. Аз, например, много често си заплащам пътуванията, даже не утежнявам бюджета на Народното събрание".

Само ден по-рано подалата оставка Росица Димитрова обясни, че не съжалява за скъпото пътуване.

Тя обясни, че Министерството на социалната политика късно взело решение негов представител да пътува до Ню Йорк за конференцията и затова вероятно самолетните билети в последния момент били по-скъпи.

Тя пътува в "бизнес класа" със самолет до САЩ за сумата от 8300 лева.

Информацията за скъпата командировка излезе на фона на протеста на майките с деца в неравностойно положение, които допълнително бяха потресени от държавните решения в сектора.

Според зам.-министърката обаче участието на български представители в конференцията е дало възможност да се чуе какъв е напредъкът на България по изпълнение на Конвенцията за защита на правата на хората с увреждания.

Проблемът с липсата на адекватни мерки от страна на държавата, за да може на тези хора да се осигури нормален живот и грижа става все по-ясен, а заради протестите на майките за малко да си отиде социалният министър Бисер Петков, който подаде оставка, но след като той беше защитен от протестиращите като единствения представител на властта, който разговаря с тях, премиерът Бойко Борисов реши да го остави на поста.

mediapool.bg