Кламер БГ - Новини: Акциите в защита на Пирин от презастрояване продължават

Акциите в защита на Пирин от презастрояване продължават

България

|
Ср, 20 Юни 2018г. 16:31ч.
Акциите в защита на Пирин от презастрояване продължават

След поредица от улични протести в защита на Пирин от допусканото от управляващите презастрояване, гражданите, които са против това, продължават с акциите си в подкрепа на запазването на природата в националния парк. В сряда, в столичен клуб, ще се състои концерт по повод 20 години чистене на високите планини, който ще събира пари за тазгодишната акция в парк "Пирин" в периода 25 август - 2 септември в района на хижите "Яне Сандански“, "Синаница“, "Спано поле“ и "Вихрен“. Паралелно в Благоевград е насрочено ново събиране на подписи в защита на "Пирин".

Активизираните на природозащитницити идва след като сайтът "Биволъ" съобщи, че екоминистърът Нено Димов е провел среща в централата на ЮНЕСКО в Париж, на която най-вероятно е търсил подкрепа от други държави за отслабване на проекторешението за "Пирин" на Комитета за световното наследство, чието гласуване е насрочено по време на среща на 28 или 29 юни 2018 г.

От екокоалицията "За да остане природа в България" припомнят, че в проекторешението на ЮНЕСКО се препоръчва на българското правителство да не прилага промените в сегашния план за управление на Национален парк Пирин, докато той не се подложи на екологична оценка. Също така се иска да се направи пълна екологична оценка на проекта за нов план за управление на Национален план "Пирин" и се приветства решението на Върховния административен съд от май 2018 г., с което беше отменено одобрението на актуализацията на сегашния план от страна на екоминистерството, без да се направи екологична оценка, посочват от коалицията.

Концертът в подкрепа на Пирин и за финансиране на почистването на парка през лятото започва в 19 часа в столичния "Грайндхаус Скейтклъб“ на бул. "Цариградско шосе“ 73. В него

ще участват Сърмата Хари, Мирослав Моравски, Рос’н Лорина, Обсидиан и много други.

Малко преди започването на купона в София, в Благоевград, в 18 часа на площад "България",

ще продължи събирането на подписи https://www.facebook.com/events/1714020388680094/ в защита на Пирин. Това е 24-тият път, в който гражданите излизат в подкрепа на Пирин:

mediapool.bg