Кламер БГ - Новини: Борисов отговори на Гешев: Само аз съм му виновен, не се плаша от повторен арест (видео)

Борисов отговори на Гешев: Само аз съм му виновен, не се плаша от повторен арест (видео)

България

|
Пон, 15 Май 2023г. 14:49ч.
Борисов отговори на Гешев: Само аз съм му виновен, не се плаша от повторен арест (видео)

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли твърденията на Иван Гешев, че му е предлагал посланически пост и го е предупреждавал през трети лица.

"Като какъв и в каква позиция ще предложа посланически пост? Посланиците се назначават от президента. Нито съм говорил, нито на прокурор съм се обадил, който и да е било, освен на него, когато стана атентата - да изразя съчувствие и загриженост и молба да намерят извършителите. И съчувствие към семейството - защото този, който си позволи да плаши семейството, той е боклук. А да наречеш избраниците на народа политически боклук, това не е коректно. На нито един прокурор и съдия не съм се обаждал, никакви листчета не съм пращал", каза Борисов.

Той коментира, че не се плаши от повторен арест, защото подкрепата на хората е видна. Борисов допълни, че очакват резултати от заявеното от Гешев в интервюта, че до две-три седмици по знакови дела ще има резултат.

"Още повече съм убеден, че има сили, които, когато се види, че може да се състави правителство, се задействат със страшна сила".

Още по темата:

Гешев скъса оставката си и се закани да измете "политическия боклук" (обновена)

"Аз не чух нито Румен Радев, който се гордее, че не му подписал указа, не чух Христо Иванов, не чух Атанас Атанасов, не чух Кирил Петков, не чух Асен Василев, не чух "Възразжане“, не чух БСП, не чух ДПС, не чух ИТН и кой ли не още. Само аз съм му виновен, само това разбрах", посочи Борисов.

"Казали сме същото, което и останалите партии. Защо се озлобява срещу нас, не знам, но ми прави впечатление, че подминава другите партии. В нито едно от изказванията му не съм се разпознал", каза още Борисов.

Попитан защо Гешев намесва името на Борисов, лидерът на ГЕРБ заяви: "Защото в България, ако не кажеш Бойко Борисов, нищо не е казано".

На въпрос за делото "Барселона гейт" Борисов каза, че къща в Барселона няма.

Вече колко години го мъкнат – или да го прекратяват или да го повдигат, допълни той.

"Светът е пълен със загадки"

По време на пресконференцията си Гешев обяви, че звънял на "политик-жена от ГЕРБ", когото познавал и смятал че му е приятел. "И тя каза: разбери ме. Бях до нея. От нея го чух за първи път", посочи главният прокурор.

На това описание отговаря председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, която беше седнала до Габриел при заявката ѝ, че искането за освобождаване на Гешев би било приоритет за правителството ѝ.

"Много жени политици има в ГЕРБ. За разлика от други партии, жените получават шанс за кариера. Доколкото ми е известно, не е споменавал име", каза Атанасова пред журналисти по-късно.

Попитан дали Иван Гешев говори именно за Десислава Атанасова зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев обяви: "Светът е пълен със загадки".

ДПС: Личен избор е дали ще си подаде оставката

"Нямах възможност да видя случилото се пред камерите, ще го погледна. Мисля, че е личен избор дали Иван Гешев ще подаде оставка. Аз самият очаквания не съм имал", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, след като Гешев скъса оставката си.

Според Карадайъ въпросът с отстраняването на Гешев трябва да се реши според разделението на властите и от компетентните органи.

"Тук не става дума за конкретни оценки. Ние казахме, че подкрепяме идеята за внасяне на оставката пред компетентните органи, но ние не сме онзи орган, който ще се произнася", каза Карадайъ и подчерта, че Народното събрание е компетентен орган да проведе съдебна и конституционна реформа.

Попитан как ще коментира думите на Главния поркурор, че е предаден от ДПС, Карадайъ отговори: "Предателство към кого? Към него? О, тогава имам какво да кажа: Онова, което няколко години вие се опитвате да правите като интерпретация, когато ДПС има определена позиция, значи - може би произвежда и такива резултати".

mediapool.bg