Кламер БГ - Новини: Сарафов се притесни за живота си, иска охрана от държавата

Сарафов се притесни за живота си, иска охрана от държавата

България

|
Пон, 15 Май 2023г. 19:02ч.
Сарафов се притесни за живота си, иска охрана от държавата

Борислав Сарафов, Снимка: БГНЕС

Началникът на националната следствена служба Борислав Сарафов обяви, че е притеснен за живота си и поиска правосъдният министър Крум Зарков да му назначи охрана. Това се случи часове след като главният прокурор Иван Гешев го нарече "лицето Сарафов" и каза, че ще му иска оставката.

За да не се окажа внезапно убит

Сарафов каза, че познава методите на действия на Гешев и не иска да го сполети съдбата на застреляния през 2001 г. прокурор Николай Колев, който бе в конфликт с тогавашния шеф на държавното обвинение Никола Филчев.

"Вие далеч надминахте вашия идол господин Филчев", обърна се той към Гешев.

Сарафов бе в основата на скандала покрай разследването на т.нар. атентат срещу главния прокурор. Първоначално той поддържаше версията на Гешев, но след това обяви, че началникът на държавното обвинение директно се е намесил в делото, изпращайки на място израелски експерт. След това това Сарафов обяви, че прокуратурата е навлязла в политиката. На база неговите твърдения шестима членове на Висшия съдебен съвет поискаха отстраняването на Гешев.

В понеделник главният прокурор даде заявка, че „няма да бяга, а ще се бие“. Той атакува ГЕРБ, наричайки лидера им "лицето Бойко Методиев Борисов", говори за предателство, а докато обясняваше какво се случва в прокуратурата, спомена "плъхове и мишки".

В отговор Сарафов го обвини, че си мисли, че притежава държавното обвинение като своя собственост. Зам-главният прокурор каза, че Гешев си е признал, че е възложил разследването "Барселонагейт" на свой съученик и получава информация лично от него. Сарафов призна публично известни факти, за които досега си мълчеше – че делата срещу политици умишлено се държат на трупчета, за да се шантажират с тях политици.

"Нима всеки мислещ човек не разбира, че не може един казус да стои нерешен години наред? Това е срамна тайна, която трябва да се каже, защото ние наистина трябва да изчистим прокуратурата. Не може делата да се дръжат латентни, за да се изнудват политиците като за целта се възлагат на съученици на главния прокурор", каза Сарафов.

Той намекна, че ако на прокуратурата се направи външен одит, ще излязат и по-страшни неща.

"Крайно време е някой да каже, че царят е гол", заяви той.

Гешев живее в държавна къща, база на прокуратурата, в курорта Боровец, каза още Сарафов. Това е т.нар. вила "Регентска". Това до голяма степен обяснява присъствието на Гешев на пътя София-Самоков, където избухна взривът до колата му. Тогава прокуратурата твърдеше, че той се е връщал от яз. "Батак".

"До нея няма достъп никой от магистратите, защото Гешев просто я приватизира за собствено ползване, а служителите изпозлва като свои лични слуги. Гешев ползва два бронирани автомобила, които също са закупени с пари на институцията. Стойността на всеки един от тях е над 1 млн. лв", каза Сарафов.

Според него Гешев е направил заявка за влизане в политиката. За да стане това обаче било редно да напусне прокуратурата. Сарафов заяви, че начело на прокуратурата стои неуравновесен човек.

"Познавам господин Гешев и именно затова се страхувам за своя живот", каза шефът на следствието.

Преврат

Борислав Сарафов е опитал да направи преврат в прокуратурата. Това заяви заместникът му Ясен Тодоров, който е едно главните действащи лица в скандала с разследването на т.нар. атентат срещу главния прокурор Иван Гешев.

В понеделник шефът на държавното обвинение се появи публично след десетина дни мълчание. Гешев демонстративно скъса оставката си и обяви, че няма да се оттегли от поста. Той разказа, че Сарафов е звънял по апелативните райони, за да убеждава прокурори да подкрепят искането за оставката на главния. Успял да „пробие“ само в София, където бе публикувана позиция. Тя обаче не била подписана от нито един обвинител и се появила мистериозно на сайта на апелативния район. Гешев говори за „плъхове и мишки“, които напускат кораба. По-късно се разбра, че тази фраза всъщност е дошла от Тодоров. Той пък твърди, че именно тя ядосала страшно началника му Сарафов.

Израелският експерт

Фразата за напускането на плъховете и мишките била написана от Тодоров в общ чат на следователи от националното следствие. Това се случило след като Сарафов публично заяви, че е бил подведен от началника си Гешев за това дали семейството му е присъствало по време на взрива. С второ изявление Сарафов декларира, че прокуратурата била нагазила на политическия терен, което е недопустимо.

"Сарафов обвинява мен и главния прокурор, че сме лоши, а той, бял кон, ще спаси прокуратурата, която е затънала в политическото блато. Веднага си зададох въпроса къде е бил Сарафов през последните 10-12 години", заяви Тодоров.

Преди няколко дни началникът му заяви, че именно той е отвел на мястото на взрива мистериозния израелски експерт, който правил оглед. Според Сарафов това е било направено по устно разпореждане на главния прокурор, с което той директно се е намесил в разследването.

Тодоров обаче разказа друга версия. Израелският експерт сам предложил помощта си. Той пристигнал у нас час и половина по-рано по друг повод. Двамата с Тодоров били на обяд в столичен ресторант, когато разбрал за взрива.

Още по темата:

Гешев скъса оставката си и се закани да измете "политическия боклук" (обновена)

Тодоров каза, че не е сбъркал, завеждайки го там. Целта била да се узнае истината за взрива.

Междувременно от Федерацията на ционистите в България изпратиха до БНТ позиция, в която заявиха, че израелецът е пристигнал по тяхна покана. Целта била среща с членовете на ционисткото движение по повод 75-тата годишна от основаването на Израел.

"При посещението си израелският експерт проведе среща и с г-н Ясен Тодоров, заместник-директор на НСлС, като целта на срещата беше да се обсъди изпращането на българска група на семинар по сигурността в Израел през тази календарна година. Група от служители на МВР вече е била на такъв семинар през 2020 г., като през тази година се е планирало разширяване на групата със служители от Прокуратурата, НСлС и структурите по сигурността на Столична община. Това е и световната практика на формиране на групи за подобно обучение за повишаване на квалификацията и обмяна на опит", посочва се в изявлението.

Аз съм верен на главния прокурор

"Аз съм верен на главния прокурор, бил съм абсолютно верен и на господин Сарафов", коментира Тодоров скандала в прокуратурата. Той посочи още, че оттук насетне трябвало да се опитат да "залепят счупената чаша".

Как точно ще се случи това не е ясно. Сарафов внесе искане за оставката на Тодоров. А пък главният прокурор заплаши, че ще иска Сарафов да се раздели от поста си, ако доброволно не се оттегли.

Време беше да прогледне

"Гешев трябваше да е прогледнал много отдавна. Когато си затваряш очите и оставяш определени политици да безчинстват и чакаш те да ти посегнат, за да провидиш нещо и да се обърнеш срещу тях - това е много закъсняла справедливост".

Така вътрешният министър Иван Демерджиев коментира изявата на Гешев, по време на която той се закани да измете "политическия боклук", очевидно визирайки най-вече ГЕРБ. Главният прокурор преживя катарзис след като от партията обявиха, че ще искат отстраняването му, а във Висшия съдебен съвет бе внесено такова искане.

"Какви са взаимовръзките - видяхте съвсем наскоро. След като политиците могат толкова бързо да променят ситуацията с главния прокурор, който е най-силната фигура в държавата по отношение на съдебната власт, не е редно да е така", каза още вътрешният министър.

mediapool.bg