Кламер БГ - Новини: Бесен на Радев, Борисов връща "текста за спекулата" за прегласуване (Видео)

Бесен на Радев, Борисов връща "текста за спекулата" за прегласуване (Видео)

България

|
Нед, 22 Март 2020г. 20:02ч.
Бесен на Радев, Борисов връща "текста за спекулата" за прегласуване (Видео)

Още утре текстът за спекулата в закона за извънредното положение ще се прегласува, обяви гневно премиерът Бойко Борисов в неделя, след като президентът Румен Радев съобщи, че ще наложи вето върху части от закона, включително контрола върху цените. Малко по-късно председателят на Нардното събрание Цвета Караянчева свика извънредно заседание в понеделник по обяд.

На спешно свикана пресконференция Борисов каза, че не е чул досега английската кралица да коментира мерките на премиера Борис Джонсън; италианският президент - на премиера Джузепе Конте, или германският държавен глава да критикува Ангела Меркел.

"Не пожелавай властта, защото може да стане твоя", предупреди Борисов Румен Радев.

Той бе най-раздразнен от това, че президентът връща текста за фиксирането на цените на стоките, като услужливо пропуснал да каже, че той е предложен от БСП. Срещу тази мярка се обявиха и търговските вериги, и производителите, и финансовият министър Владислав Горанов, тъй като въвеждането й ще доведе до дефицит и спекула.

Борисов даде да се разбере, че от самото начало бил против тази идея, но наредил на ГЕРБ да я подкрепят: "Когато се гласуваше законът, г-жа Дариткова ми се обади да ми каже, че БСП искат да излизат от залата, ако не приемем техните предложения за спекулата. И ние ги приехме. Те ни връщат сега във времето на зрелия социализъм, когато на етажерките в магазините имаше краставици и домати, а цитрусите продаваха зад щанда. ... Но го приехме, за да има закон и да работи. Това му казах на президента и той ми каза, че знае и аз му казах, че след като върне с този мотив закона, съответно ще го изгласуваме".

"Помним лукановото време, жанвиденовата зима, но го приехме за да има консенсус".

"Още утре текстът за спекулата ще се прегласува. По-добре да останем без този текст, отколкото да оставим пазарът да се изкриви", обяви премиерът.

Другият текст, срещу който възрази Румен Радев, е въвеждането на 5 години затвор за "невярна информация за зараза". Борисов обясни, че целта на мярката е не се пуска дезинформация.

Той обвини президента в политически пиар, егоцентризъм и всяване на страх, включително заради критиките му към управляващите, че не са съгласували с него като главнокомандващ включването на

армията в прилагането на извънредното положение. Възмути се, че Радев критикува като недостатъчно адекватни мерките на правителството, а не предлага алтернативи.

"Не мога да разбера кой го промени от четвъртък до неделя? Всеки ден съм му докладвал, а в четвъртък като поиска, се завлякохме при него - в една стаичка 50 души и му докладвахме", ядоса се Борисов.

Относно това, че парламентът не бил съгласувал с президента текстовете за армията, Борисов заяви : "Ние сме парламентарна република и парламентът не е длъжен да консултира с никого. Президентът, като е искал, да е отишъл в парламента, там на балкона, има си място до знамето, да види какво се гласува. Кое го е уплашило за армията? Тя ще излезе в краен случай да помогне? Ако се затворят хората в карантина, трябва да се разнасят храна, вода, лекарства", обясни той.

Армията е за когато "умалеят полицаите"

"Единственото, за което ще се използва армията, е когато полицаите, пожарникарите и другите административни служители умалеят от умора. Още не пипаме армията. Докато полицаите и жандармерията имат сили да въвеждат ред, няма да се използва", декларира премиерът.

Стискам и малкото мазнинка в държавата

"Стискам и малкото мазнинка в държавата, да стигне за социално слаби и пенсионери", обяви министър-председателят по повод критиките за липса на ясни стимули за икономиката, която рискува да се срине при настъпилата криза.

"Най-лесното е веднага да освободиме резервите, никой няма да си го занесе в къщи. На негова база може да се изтеглят и кредити. Нека като видим колко ще трае тая гадост. Ще извадим пари за засегнатите. Искам най-добрите да го измислят как да стане, за да останат пари за пенсионерите, лекари, сестри, лаборанти и тогава чак да видим къде и какво точно трябва да подпомогнем", каза още Бойко Борисов.

По думите му целта е да се опази здравето на хората, включително и с по-строги мерки.

"Сервитьори, готвачи, пикола, могат да се вкарат в социалните системи, да помагат на възрастните. Да се включат, не да стоят вкъщи и да искат да си получат пълните заплати", допълни той.

"От кое искаме да се възползваме управляващите? Дали искаме да правим БКП и да има опашки. Това не ни носи политически дивиденти, вредно е за партията, но ще го правим, дори и да го няма после ГЕРБ", закани се Борисов.

"Я си представете коронавирусът да беше след Орешарски, с 3 процента дефицит и 30 процента дългове", продължи гневно той.

"Имаме 30 човека в болницата, а се готвим за 4 хиляди. Готови сме да подписване договори по поръчки, но това е за фронта – за нашите лекари и сестри. Никоя държава не се организира по-бързо", декларира Борисов и отново повтори, че другите държави сега се учели от българските мерки.

Айде и олигарсите малко да обеднеят

"Всички се съгласихме, че мерките на България са най-бързи, най-навременни и най-точни в Европа. Всички го казват това", похвали се Борисов.

За липсата на конкретни мерки за помощ на бизнеса той обясни, че всички държави предприемат мерки в подкрепа на бизнеса и никой не е казал за колко: "Става въпрос за такива мощни икономики. Ако спрат автомобилните гиганти в Германия, Франция и Италия, нашите заводи за къде ще произвеждат мигачи, кабели и електроника? Тогава нашите заводи ще закъсат".

"Само една седмица сме в това критично състояние и те почват да искат да харчим милиарди. Казах вече, ако олигарсите си продадат майбасите, ще осигурят заплати. А те: Дайте да дадеме на всички", възмути се Борисов в продължилия час почти монолог, прекъсван само от уточняващи въпроси.

По думите му обаче сега много олигарси искат цялата тежест да падне върху държавата.

"България е била във войни, отнемали са й територия, репарации е плащала и е оцеляла. Сега бизнесмени искат цялата тежест да падне върху държавата и всички българи. Само седмица е това критично състояние и вече искат милиарди да се похарчат", нападна той и бизнеса.

"Продайте по един автомобил от Мерцедесите и Майбасите и веднага ще платите за първия месец. Под 200 хиляди евро няма кола...Хайде, да извадя Радосвет Радев от списъка, защото го видях с 4-годишно Волво", предложи премиерът.

"Айде и те малко да обеднеят. Върнаха се от ски курортите във Франция, Швейцария заради коронавируса", каза Борисов, очевидно визирайки Кирил Домусчиев.

След здравето са пенсиите

"Второто след здравето е нашите пенсионери да имат гарантирани пенсии. Не е толкова далеч времето, когато пенсиите станах 3 долара на месец по време на управлението на партията на президента Радев", продължи той:

"До последния лев ще стискаме, за да имат пенсионерите гарантирана пенсия. Няма пандемия, която да е продължила по-малко от година. Ако намерят ваксина, ще вземем отношение".

mediapool.bg