Кламер БГ - Новини: Борисов за медсестрите: Какво толкова е станало, че са преспали там?

Борисов за медсестрите: Какво толкова е станало, че са преспали там?

България

|
Пет, 06 Март 2020г. 18:42ч.
Борисов за медсестрите: Какво толкова е станало, че са преспали там?

НСО постъпват правилно. Буквата на закона е друга. Начинът, по който трябва да се действа в правова държава е друг, но това са български сестри, майки, съпруги. Какво толкова е станало, че са преспали там? Така премиерът Бойко Борисов коментира в петък следобед кризата с барикадиралите се в сградата на парламента медицински сестри след като инспектира напредъка по строителството на магистрала "Хемус".

Пред журналисти Борисов заяви, че може да коментира казуса по два начина, използвайки случая да критикува президента Румен Радев.

"Ако говорех като президента Румен Радев, щях да кажа, тъй като НСО е на негово подчинение, че виновен е началникът на НСО, но аз не говоря така. Никога не правя такива заключения, а точно обратното", заяви Борисов.

Сутринта председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова разкритикува НСО и направи препратки именно към Радев дали би оценил като адекватни действията на служителите, оставили жена в нестабилно психическо състояние на прозореца. Радев от своя страна защити НСО и каза, че протестът на сестрите е в следствие на дълбок структурен проблем на здравеопазването, а не на НСО.

Борисов също смята, че НСО са постъпили правилно като не са упражнили прекомерна сила, за да извадят сестрите от сградата. "Какво толкова е станало, че са преспали там – да ги дърпат, бутат и извличат насила не е красиво и джентълменско. По-добре така, отколкото да са влезли да действат със сила. Чест им прави и аз няма да ги атакувам", допълни той.

Според Борисов създалата се ситуация е с очевидно политически привкус.

"Нали всичките са учредители на политически партии, движения и то се вижда кой отива при тях. За мен това не е правилно", коментирай той, визирайки очевидно бившият омбудсман Мая Манолова, която отиде под прозорците на сградата на парламента на площад "Батенберг" да окаже подкрепа на протестиращите.

Премиерът заяви, че много от исканията на медицинските сестри вече са изпълнени.

"Не 50, а 500 милиона повече дадохме за здравеопазването в новия бюджет. Приятни хора, мисля, че и с много добро се разделихме. Останах малко учуден от това, което се е случило", посочи Борисов, напомняйки за среднощната среща, която имаше с протестиращите сестри през декември. Тя завърши с обещания за проверки в болниците, резултатите от които все още не са публично обявени.

mediapool.bg