Кламер БГ - Новини: Капацитетът на ВМА е запълнен още преди да има коронавирус

Капацитетът на ВМА е запълнен още преди да има коронавирус

България

|
Пет, 06 Март 2020г. 19:02ч.
Капацитетът на ВМА е запълнен още преди да има коронавирус

Капацитетът на ВМА за приемане на болни със съмнение за коронавирус вече е запълнен и занапред хората ще бъдат насочванни към останалите болници, които са поели ангажимент като "Пирогов", "Александровска" и Инфекциозна болница, стана ясно на редовния брифинг на оперативния щаб срещу разпространението на болестта в петък. И този ден всички изследвани 85 проби са отрицателни. Днес във ВМА са направени 19 проби за COVID-19, а в Националната референтна лаборатория - 66 проби.

Все още се обработват пробите в лабораторията във Варна, като резултатите ще бъдат обявени допълнително.

Преди ден беше съобщено, че болниците в страната разполагат общо с 741 инфекциозни легла, които могат да бъдат удвоени в рамките на 24 часа при необходимост.

Във ВМА през последното денонощие бяха приети още шест души с грипоподобни симптоми. Пет човека бяха изписани, след като резултатите им са се оказали отрицателни.

"Вече са дадени препоръки и на спортния министър за евентуалните провеждани събития в България. Следвали сме примера на всички държави, които са засегнати от COVID-19. При нас пък има грипна епидемия. Всики спортисти, които пристигат от рисковите дестинации от чужбина, трябва да осигурят за своите спортисти 14-дневна карантина в България под лекарско наблюдение и чак тогава могат да се включат в събитията", заяви началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

От Български футболен съюз (БФС) ще отменят всички състезания в непрофесионалната футболна лига. Те са над 400 за времето на обявената грипна епидемия. Ще останат събитията, които са в Първа и Втора лига, като самият БФС ще призове феновете на отборите да подкрепят своите любимци повече от телевизорите, а не да ходят на стадионите.

mediapool.bg