Кламер БГ - Новини: Близо 500 осъдени на затвор са се укрили от властите

Близо 500 осъдени на затвор са се укрили от властите

България

|
Пон, 04 Юли 2022г. 11:27ч.
Близо 500 осъдени на затвор са се укрили от властите

Близо 500 осъдени на затвор са се укрили от властите

Общо 481 престъпници с наложени ефективни присъди "лишаване от свобода" не са задържани и вкарани в затворите на страната. Това сочат данните в доклада за дейността на прокуратурата за 2021 година, цитирани от “Сега“.

Броят им остава непроменен от 2020 г., когато на свобода са били 482-ма, осъдени да лежат в затвора

Данните показват, че един на всеки 30 осъдени на затвор е успял да се укрие. Това е дял от3,2% от реално приведените в изпълнение присъди. За изпълнението на наказанията отговаря прокуратурата, като осъдените се издирват от Главна дирекция "Охрана" към правосъдното министерство и МВР.

В доклада на прокуратурата се казва, че "сред основните причини за неизпълнение на тези съдебни актове е укриването на осъдените лица в страната и в чужбина, което затруднява издирвателната дейност и установяването на тяхното местонахождение".

Разпределени по апелативни райони, най-много са избягалите от софийския - 206, следват пловдивският район със 102-ма. Велико Търново, Варна и Бургас имат съответно 84, 53 и 30. Военната прокуратура е "изтървала" един осъден, а спецпрокуратурата - петима.

Сред тях има много убийци, изнасилвачи, хора с присъди за грабежи и други тежки престъпления. Някои от престъпниците се укриват и по 20 години. Има изчезнали, чиито присъди са постигнати със споразумение - т.е. те са се явили в съда, за да одобри сделката им с прокуратурата и след това са избягали под носа й.

Покрай дупнишките рекетьори братя Галеви преди години темата с изчезващите престъпници влезе и в доклада на Брюксел и ЕК препоръча да се премахнат слабите места от законодателството, които правят възможно избягването на наказанията.

mediapool.bg