Кламер БГ - Новини: Баневи събират 6 лв. такса "алея" за достъп до плажа на Русалка

Баневи събират 6 лв. такса "алея" за достъп до плажа на Русалка

България

|
Пет, 21 Авг 2020г. 19:01ч.
Баневи събират 6 лв. такса "алея" за достъп до плажа на Русалка

Фамилия Баневи, срещу която прокуратурата повдигна обвинения за пране на пари и данъчни престъпления, става все по-изобретателна в докарването на допълнителни доходи от активите си.

През този летен сезон компанията им, която управлява ваканционния комплекс "Русалка" на Черно море, е въвела такса "алея" от 6 лв. за достъп до плажа. Това стана ясно от съобщения на Министерството на туризма и на прокуратурата.

От тях става ясно, че държавата е безсилна да спре събирането на тази такса, защото в момента тече съдебен спор доколко това е законно.

Аргументът на фамилия Баневи за събиране на таксата е, че плажуващите преминават през техния имот и така увреждат изградената инфраструктура. От компанията обясняват, че плажуващите могат да стигнат до плажа без такса "алея", ако минат по друг път, който е общински. По него маршрутът се удължава с около 20 минути, а освен това не е и добре поддържан от община Каварна.

Санкция от 5000 лв., която се обжалва

На 20 април 2020 г. министърът на туризма е издал наказателно постановление за 5000 лв. срещу ваканционно селище "Русалка" за установено през 2019 г. нарушение - ограничаване на свободния и безплатен достъп на гражданите до плажове "Русалка - бейби плаж", "Русалка - централен" и "Русалка - каяк".

За достигането до тях, според кадастралната карта, се преминава през поземлен имот частна държавна собственост (идентификатор № 65543.31.92). Върху този имот обаче дружеството е било разположило незаконно контролно-пропускателен пункт с бариера и е събирало такси.

Издаденото наказателно постановление е обжалвано от "Русалка" пред Районния съд в Каварна и има образувано висящо дело № 95/2020 г.

От своя страна кметът на Каварна е издал заповед да премахване на преместваемия обект на 29 май 2020 г. Тази заповед също се обжалва от "Русалка" и по нея има висящо административно дело № 303/2020 г. пред Административния съд в Добрич.

Нови нарушения

Това лято от Министерството на туризма правят нова проверка, при която е установено, че на някои от неохраняемите плажове има поставени плажни принадлежности. Те са се ползвали срещу заплащане на такса от 6 лв., според табела в комплекса. Тази такса вече се събира не от пропускателния пункт, а в сграда, която е рецепция на ваканционното селище "Русалка".

При влизане в комплекса, независимо дали пеша или с превозно средство, служител на селището указва къде да се заплати таксата. При отказ от заплащане, комплексът следва да бъде напуснат.

При проверката на Министерството на туризма е установено още, че пропускателният пункт е изместен с няколко метра по-навътре спрямо положението си от миналата година.

Основанието за заплащане на такса от 6 лв. е променено, като според поставената табела тя се събира за ползване на цялата алейна инфраструктура на комплекса, по която се стига до плажовете, както и за ползването на плажни принадлежности, въпреки че плажовете са неохраняеми, обясняват от Министерството на туризма.

От там посочват, че достъпът до морските плажове е в правомощията на кмета на община Каварна съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Проверките на прокуратурата и община Каварна за плажовете на Русалка са направени след сигнал на министъра на туризма през 2019 г.

mediapool.bg