Кламер БГ - Новини: Джок Полфрийман набира дарения, защото не може да почне работа

Джок Полфрийман набира дарения, защото не може да почне работа

България

|
Съб, 22 Авг 2020г. 12:33ч.
Джок Полфрийман набира дарения, защото не може да почне работа

Австралиецът Джок Полфрийман започна кампания по набиране на средства, защото не може да си намери работа в България. В своя профил във фейсбук той е публикувал призив на английски език и линк към сайт за набиране на дарения (краудфъндинг) в своя полза.

“Следващия месец ще се навърши една година, откакто съм освободен от затвора. Но правителството все още отказва да признае съдебното решение, че аз съм свободен човек. Година по-късно те още твърдят, че съм затворник и нямам право да напусна България. За разлика от затвориците, аз нямам право да работя“, пише Полфрийман.

“Не харесвам това, но нямам друг избор. Предложена ми беше платена работа, но те имаха притеснения, че може да се окаже проблем заради правния ми статут. Затова ви моля да ми изпрати толкова пари, които можете да си позволите“, призовава австралиецът.

През септември миналата година Софийският апелативен съд освободи предсрочно от затвора Полфрийман, който бе осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. Осъденият бе излежал 12 години от присъда, като през това време основа асоциация за защита правата на затворниците.

Законът дава право на съда да освобождава предсрочно затворници, ако те са излежали повече от половината си просъда и ги сметне за поправени. Решението на съда по казуса “Полфрийман“ бе използвано от управляващите и медиите от кръга около Делян Пеевски, за да разгърнат цяла кампания срещу Съюза на съдиите в България. Тази кампания секна в момента, в който Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Иван Гешев за главен прокурор.

Това доведе до сериозни съмнения, че казусът с австралиеца е използва за отклоняване на вниманието от ключовия вот във ВСС.

В момента не емного ясно защоПолфиймантвърди, че не може да напусне България. Още през месец май вътрешниятминистър разпореди на Дирекция "Миграция" да предприеме съответните действия за отпадане на забраната на австралиеца за напусканена страната.

mediapool.bg