Кламер БГ - Новини: "Барселонагейт" продължава с издръжката на Йовчева и покупката на апартамент в Истанбул

"Барселонагейт" продължава с издръжката на Йовчева и покупката на апартамент в Истанбул

България

|
Съб, 11 Ноем 2023г. 16:16ч.
"Барселонагейт" продължава с издръжката на Йовчева и покупката на апартамент в Истанбул

Борислава Йовчева и бутикът в Барселона

Прокуратурата разследва пране на пари, свързано с покупката на голям апартамент в Истанбул и редовни парични преводи на лица, свързани с аферата "Барселонагейт", към Борислава Йовчева. Това научи Mediapool в събота от свои източници в държавното обвинение.

На 17 октомври т.г. Софийската градска прокуратура съобщи, че е прекратила делото за пране на пари "Барселонагейт", заради което по-рано през година бе поискан имунитетът на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

Държавното обвинение твърди, че по случая не са намерени достатъчно доказателства, които "да сочат по несъмнен и категоричен начин да е извършено престъплението, за което досъдебното производство е било образувано".

В съобщението беше казано, че свидетелите по случая не са дали показания за връзка на Борисов с къщата в Барселона, използвана от манекенката Борислава Йовчева.

В същото време обаче градската прокуратура обяви, че разследването продължава по няколко нови сюжетни линии, по които има признаци за пране пари.

Държавното обвинение твърдеше официално, че проверява "пране на пари с увеличаване на капитала на испанска фирма, пране на пари чрез преводи между физически лица с инициали Р.Р. и Б.Й, пране на пари за закупуване на недвижим имот в Турция и за неизгодна сделка по повод продажба на акции на търговско дружество".

Сега за първи стана ясно, че става дума за апартамент в Истанбул и редовни месечни преводи на суми към Йовчева. Прокуратурата разследва и за евентуална неизгодна сделка при продажбата на акциите в дружеството, което притежаваше къщата в Барселона и луксозния бутик в същия град, управляван от Йовчева.

Изпратена молба за правна помощ до Турция във връзка с купуването на апартамента, а Йовчева вече е разпитана по този случай. Не са засечени транзакции от сметки на Бойко Борисов към Йовчева.

Дело за политическа употреба

Разследването "Барселонагейт" отлежаваше години в прокуратура преди да бъде прекратено през октомври, а разследването да поеме в посока Турция, където Йовчева се е преместила след пребиваването си в испанския град.

Докато Иван Гешев стоеше стабилно начело на държавното обвинение, за това дело изобщо не се говореше. Едва след като той се скара с партия ГЕРБ работата по разследването рязко се активира. В парламента бе внесено искане за снемане на имунитета на Борисов и бяха направени намеци за предстоящи обвинения. След това Гешев обаче бе уволнен и разследването за къщата бе прекратено.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов винаги е твърдял, че няма нищо общо с тази история. Той отказа да даде ДНК-проба, за да се установи дали детето на Йовчева е от него. Освен това първо заяви, че няма да се откаже от имунитета си, след като Гешев го притисна с внасяне на искане в парламента.

Едва след като Гешев бе свален от поста, Борисов подписа заявление,че се отказва от депутатския си имунитет, който така или иначе не му бе нужен, защото делото приключи.

mediapool.bg