Кламер БГ - Новини: БХК ще защитава чернокож британец, пребит след дербито Левски - ЦСКА

БХК ще защитава чернокож британец, пребит след дербито Левски - ЦСКА

България

|
Вт, 23 Окт 2018г. 14:01ч.
БХК ще защитава чернокож британец, пребит след дербито Левски - ЦСКА

Българският хелзинкски комитет (БХК) обяви, че поема защитата на чернокожия британски гражданин Леон Кофи, който беше пребит след мача между "Левски" и "ЦСКА-София". Дербито се игра в края на септември. По данни на полицията той е бил нападнат от футболни хулигани близо до сградата на Министерството на вътрешните работи.

Леон Кофи е търговски представител в български офис на международна компания.

"Вечерта на 29 септември той се прибирал към дома си заедно с двама свои колеги. На ъгъла на улиците "6-ти септември" и "Ген. Паренсов" те засичат група фенове с отличителни символи на футболния "Левски", съобщават от БХК.

Около 50 души се отделили от голямата група хора и се насочили към Кофи и колегите му. Мъж с маска на лицето успява да събори на земята британския гражданин, след което останалите хора от групата започнали да го ритат. През цялото време нападателите имитирали маймунски звуци.

След побоя мъжът изпада в безсъзнание. След като се съвзема, той е откаран в две поредни болници, където му е отказан прием с аргумента, че е добре. Накрая е приет в "Пирогов". Установено е, че има избити предни зъби, като се е наложила оперативна намеса.

По случая е образувано досъдебно производство. Към настоящия момент записите от камерите на сградата на Министерството на вътрешните работи все още не са набавени за разследването.

"Предвид това, че жертвата е чернокож мъж, предвид, че извършителите вероятно са били футболни хулигани, и предвид поведението им по време на побоя, с което ясно са заявили расисткия си мотив, ние считаме, че е налице престъпление от омраза по расистки подбуди", съобщават от БХК.

mediapool.bg