Кламер БГ - Новини: Общината обеща повече контейнери за разделно събиране в София

Общината обеща повече контейнери за разделно събиране в София

България

|
Вт, 23 Окт 2018г. 15:11ч.
Общината обеща повече контейнери за разделно събиране в София

Увеличаване на броя на контейнерите за разделно събиране на отпадъци от опаковки, както и обхващането на повече райони обещава Столичната община. това трябва да стане, ако бъдат приети минималните изисквания по бъдещите договори между местната власт и организациите за оползотворяване на отпадъци от опаковки.

Предложението вече се разглежда от общинските съветници, които трябва да го одобрят в последствие. След това всички организации, регистрирани да оползотворяват този вид смет, ще бъдат поканени да дадат предложения за разполагане на свои съдове в София. Новите договори се налагат, тъй като изтичат сега действащите споразумение. Освен това те покриват само 22 от 24-те столични района.

Липсата на достатъчно съдове и съмненията за ефективност са основните критики към системата за разделно събиране в столицата. Общината ще се опита да подобри сегашното състояние с новите си минимални изисквания. Бонус при класирането на кандидатите ще дава предложението за разполагане на повече от минималния брой контейнери, както и и обхващането на административни сгради и заведения за хранене, на които да се раздават чували за разделно събиране на хартия, метали и стъкло.

Общината предлага освен контейнери за опаковки в града да бъдат поставени и такива за стари дрехи и обувки. Всички организации, които са регистрирани да оползотворяват тези отпадъци, ще бъдат поканени да дадат предложения за разполагане на такива кофи. Местната власт има намерение да допусне всички желаещи, за да се осигури по-голямо покритие на града. Изискване към кандидатите ще е да осигурят контейнери, от които дрехите и обувките не могат да бъдат откраднати.

mediapool.bg