Кламер БГ - Новини: Политическа интрига около смърт на младеж, охранявал сграда на парламента

Политическа интрига около смърт на младеж, охранявал сграда на парламента

България

|
Пон, 09 Юли 2018г. 16:31ч.
Политическа интрига около смърт на младеж, охранявал сграда на парламента

БСП поиска оставката на заместник-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова заради инцидент със загинал охранител, който е работил във фирма, свързана с Петрова и семейството ѝ. Тялото на 25-годишния Даниел Тасев е било открито в шахта в сградата на бившия партиен дом, където се извършва ремонт и ще се помещава новата сграда на Народното събрание. Фирмата "Дефанс консулт", в която Тасев е работил, е охранявала обекта. Първоначалната версия на разследващите е за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на занятие.

"Дефанс консулт" е свързана със зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова. Собственикът на охранителната фирма Филип Чипев е неин зет, а съпругът на Петрова е управител. Чипев твърди, че изпълнителят на реконструкцията на сградата, който е избран с обществена поръчка, в последствие е наел неговата фирмата за охрана.

Според БСП обаче не е редно в едно семейство да има представител на изпълнителната власт и управител на фирма, която охранява Народното събрание. "Вие смело се противопоставихте на назначаването на "калинки" на ГЕРБ и "партизански назначения". Призоваваме ви да продължите със същото отношение към съвместяването в едно семейство на пост заместник-министър и управление на фирма, която охранява Народното събрание", се казва в писмо на БСП до лидерите на Обединени патриоти, от чиято квота е Султанка Петрова.

Тасев е открит мъртъв в шахта в сградата на Народното събрание, след като в петък отишъл да застъпи нощна смяна. Сигналът за изчезването му бил подаден от близките му, които се притеснили, че той не се връща от работа. Шахтата, където е намерено тялото, обаче е извън обсега на охранителната камера и не е ясно какво точно се е случило.

“Ние също искаме да разберем истината, защото Даниел беше един от най-добрите ни служители”, заяви собственикът на охранителната фирма Филип Чипев пред бТВ. Той обясни, че фирмата ("Дефанс консулт") има задължение да охранява само от 19 ч. до 7 ч. и така нейните служители не се засичат.

Освен това дори ръководството нямало достъп до охранявания обект.

“Това е обект под специална охрана на НСО. Достъп имат само трима охранители с предварително одобрен специален достъп“, обясни собственикът. Един от служителите, който застъпил на следващата вечер, разбрал за нещо необичайно в смяната на Даниел. От 7 до 9:30 ч. не е бил на работното си място, бил е при охраната от НСО и са разговаряли.

Официално обаче фирмата не е получила информация от институциите.

“Не е собственик мъжът ми на фирмата, той е управител. Охранителят е бил до 9:30 ч. вечерта и е разговарял с охраната от НСО на портала на НС. Може би, когато се е прибирал към помещението, да се е случил този инцидент. Вече един Бог знае - подхлъзнал ли се е, какво е станало“, коментира Петрова пред бТВ.

Симеонов: Питайте Каракачанов, не съм му на ръста и килограмите, Султанка е от ВМРО

Лидер на НФСБ Валери Симеонов съобщи, че казусът със Султанка Петрова ще бъде обсъден от политически съвет на Обединени патриоти.

"Докато не се запозная с детайли, перфектно с всички обстоятелства, как така мъжът е станал охранител, не мога да взема отношение. Докато не се запозная, недейте очаква от мен да бъда обвинител, никога няма да го направя, без основание", каза Симеонов.

Валери Симеонов препоръчва въпросите да се задават към другия вицепремиер и лидер на ВМРО Красамир Каракачанов: "Пак ме бъркате с господин Каракачанов, Първо - нито съм му на ръста, второ - нито съм му на килограмите. Султанка е от ВМРО".

От пресцентъра на Народното отказаха да коментират случая, тъй като по него се води разследване.

Прокуратурата разследва смърт по непредпазливост

Същевременно Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за починалия охранител в сградата на Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Първоначалната версия на разследващите е за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на занятие. С постановление на наблюдаващия прокурор е назначена съдебно-медицинска експертиза за установяване причината на смъртта.

Ще бъде проверено още спазването на трудовото законодателство и изискванията за безопасност на труда, както и документацията на фирмата, в която е работил Даниел Тасев, ще се изискат записите от видео-наблюдението.

mediapool.bg