Кламер БГ - Новини: МО засекрети причината за трагедията с падналия хеликоптер

МО засекрети причината за трагедията с падналия хеликоптер

България

|
Пон, 09 Юли 2018г. 17:11ч.
МО засекрети причината за трагедията с падналия хеликоптер

Военното министерство засектрети проверката на трагичния инцидент от миналия месец, при който се разби хеликоптер Ми-17 и починаха двама души, а един бе ранен.

МО е завършило вътрешното разследване, но няма да го обявява публично, а ще го предаде на военната прокуратура в Пловдив, съобщиха от министерството.

Още вечерта след инцидента военният министър Красимир Каракачанов съобщи пред медиите, че

"трудно може да говорим за някаква пилотска грешка, най-вероятно става въпрос за някаква повреда в опашния винт".

След това обаче той заяви, че "не е съвсем убеден" в тази версия.

Очаква се окончателното заключение за причините за катастрофата да бъдат дадени от Военно-окръжна прокуратура – Пловдив след приключване на досъдебното производство.

Това е вторият подобен случай. Миналата година хеликоптер на военноморските сили се разби в Черно море и почина един човек. Тогава обаче от военното министерство съобщиха, че става въпрос за пилотска грешка.

Не е ясно на какво се дължи решението на министерството сега да засекрети резултатите от проверката.

Хеликоптерът Ми – 17 се разби на 11 юли край Пловдив.

При катастрофата загинаха капитан Пламен Пантилеев на 48 години и капитан Стоян Неделчев на 45 години. Третият пострадал – бордният техник офицерски кандидат Алексей Каменов, бе със счупени ребра и засегнат бял дроб, но вече е изписан от болницата.

Ако причината е техническа неизправност, това ще доведе до серия въпроси за поддържането на техниката и носенето на отговорност за нея.

Поредният инцидент във военната авиация припомни и системните проблеми в МО.

Заради липсата на достатъчно изправна техника и средства за експлоатация българските военни пилоти летят опасно малко в сравнение с колегите си от другите страни-членки на НАТО, което е предпоставка за все повече инциденти.

mediapool.bg