Кламер БГ - Новини: "Демократична България" поиска оставките на Цацаров и шефовете в ДАНС

"Демократична България" поиска оставките на Цацаров и шефовете в ДАНС

България

|
Четв, 14 Фев 2019г. 18:32ч.
"Демократична България" поиска оставките на Цацаров и шефовете в ДАНС

Коалицията "Демократична България" поиска в четвъртък оставката на главния прокурор Сотир Цацаров и цялото ръководство на ДАНС. Причината е трансферът от 60 милиона евро от Венецуела в сметката на български адвокат в българската банка "Инвестбанк". Сигналът за парите дойде от американските служби, а прокуратурата започна проверка за пране на пари.

"Оставките са задължителни заради фундаменталния пробив в сигурността и превенцията срещу прането на пари, както и безнаказаните действия на руския шпионаж на българска територия", казва "Демократична България". В коалицията участват ДСБ, "Да, България" и "Зелените".

"Размерът и източникът на постъпващите суми по сметката на адвокат Цветан Цанев сами по себе си, както и най-елементарното търсене в уеб пространството на името на адвоката щяха да дадат множество сигнали на банката да докладва в ДАНС съмнителните сделки. ДАНС и нейната Дирекция за финансово разузнаване са проявили забележителна немарливост по тази тема", се казва още в позицията.

"Демократична България" допълва, че прокуратурата и ДАНС са направили усилие да прикрият "собствената си неспособност да защитават националната сигурност".

Асен Агов: Тайните ни служби са съучастници

Бившият председател на парламентарната комисия по външна политика Асен Агов (СДС) обвини българските тайни служби в съучастници по случая с парите от Венецуела.

"Не вярвам на тезата , че нашите служби са проспали случая. В България имат всички средства да проследят всеки превод над 10 000 евро. В случая службите са съучастници в тази дейност", каза Асен Агов.

В "Инвестбанк" са преведени милиони евро от Венецуела, след което са поемали към трети страни. В момента под запор е сметка с 60 млн. евро. Титулярът на сметките е адвокат Цветан Цанев. Той е професор по право от Германия и има адвокатска практика в Швейцария, каза финансистът Емил Хърсев, който го познава. "Много трудно (Цветан Цанев – бел. ред.) би си позволил да наруши закона", каза Хърсев пред Нова телевизия. Името на Цветан Цанев е замесено в афера с каптагон през 90-те години, с банкови сметки на италианската мафия, както и с аферата с либийския кораб от края на миналата година, писа сайта за разследваща журналистика "Биволъ".

"Самият адвокат преди три години е разкрит като перач на пари от контрабандата на италианската мафия на диаманти от Зимбабве и от Южна Африка. Парите пак са минавали през България", каза още Агов.

"Страната ни се превръща в нарицателно как се перат пари и как се нарушават санкции. Имиджът ни на корумпирана страна се уголемява десетократно. В случая бездействието или съучаствието на българските власти в цялата тази опирация, налагат решения, които са много важни. Първото решение е веднага да бъде уволнен началникът на ДАНС, това е провал на ДАНС по всички линии. Второто действие, което трябва да се предприеме е да се отстрани главният прокурор, прокуратурата е провалена тотално. Мястото на Цацаров не е в прокуратурата", заяви Асен Агов.

Лидерът на АБВ Румен Петков също призова за "незабавни кадрови промени в ДАНС". Той обаче не смята, че шефът на ДАНС Димитър Георгиев не трябва да бъде сменен. "Оставате го какво казва, Агов. Това е негово лично мнение", каза Румен Петков пред бТВ.

Посланикът на Венецуела: Нямам официална информация за превод на пари в България

Междувременно посланикът на Венецуела в София Ориета Капони отхвърли версията, че латиноамериканската страна е изнасяла свои капитали в България. Според нея това е част от мащабната стратегия на САЩ срещу Венецуела.

"Нямам официална информация, която да съм получила, за пристигане на пари в България. Това е част от престъпната политика на Съединените щати да блокират парите на венецуелския народ. Новината от днес е част от преследването на Съединените щати срещу Венецуела. Част от медийната и икономическа война срещу Венецуела. И нека ви кажа още нещо. Съединените щати се борят за демокрация само в страните с много природни ресурси. Знаем какъв е резултатът от тази тяхна борба за демокрация. Знаем какво стана в Ирак, в Либия. Затова вярвам, че историята ни подсказва какво Съединените щати правят за народите и предполагаемата им демокрация. Единственият им интерес да сме в центъра на всичко е петролното ни богатство. Венецуела има най-големия резерв на петрол в света. Втори сме в света по запас от злато", каза посланик Ориета Капони в интервю за бТВ.

Попитана защо Венецуела е в икономическа криза, а населението тъне в бедности мизерия и има хиляди протестиращи по улиците на Каракас, тя отгорои така:

"На първо място няма умиращи от глад във Венецуела. Мога да ви изпратя материали

на публични пазари, където ходят хората, купуват си продукти и количествата храни, които се купуват. Ще ви изпратя и материали с огромните демонстрации в подкрепа на правителството."

Капони заяви, че Венецуела е

криза заради "блокадата и криминалните и нелегални санкции" наложени на страната от САЩ. Това е причината Венецуела да не може да купи онова, от което има нужда - храни и лекарства, каза Ориета Капони. Тя твърди, че много пари на Венецуела са блокирани в чужди банки. За пример даде случай със злато, което е "заложник в английски банки и британците не го връщат".

"Това е пречката да снабдим населението с основни продукти, от които се нуждае. Ето защо не се нуждаем от хуманитарна помощ...Единствената помощ, която ние искаме е да отблокират парите ни, за да оставят венецуелския народ да живее, както иска", каза Ориета Капони.

mediapool.bg