Кламер БГ - Новини: Болните от морбили у нас вече са петима

Болните от морбили у нас вече са петима

България

|
Четв, 14 Фев 2019г. 18:47ч.
Болните от морбили у нас вече са петима

Националната референтна лаборатория потвърди 5 случая на морбили в страната. Освен потвърденият преди ден случай на 37-годишна жена, има и четири случая на неваксинирани деца от Банско, Разлог и региона.

Други 12 души - деца между 5-месечна и 9-годишна възраст, от региона са с клинична картина, която съответства на морбили. "Лабораторните резултати на тези 12 пациента се очаква да бъдат готови утре в късния следобед, но и на този етап медицинските специалисти са на мнение, че става въпрос за морбили", обясни д-р Радосвета Филипова, държавен експерт в дирекция "Здравен контрол" в Министерство на здравеопазването. Децата с клинична картина на морбили са контактували с вече заразени с болестта в детското отделение на болницата в Разлог. За да се спре разпространението на болестта, то ще бъде затворено.

Според здравните власти все още не се говори за епидемия от морбили, а за епидемичен взрив.

Тригодишно дете от Банско се лекува в Инфекциозна болница в София, а 2 деца от ромската махала в Разлог и едно дете от село Краище, са настанени в инфекциозно отделение на Гоцеделчевската болница, съобщи д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция в Благоевград.

И четирите деца не са били ваксинирани. Разпоредена е проверка във всички детски ясли и градини, а до всички лични лекари в областта са изпратени писма.

"Изолираме болните деца. От тях се взимат проби да се изследват. Контактните деца се издирват", съобщи Мончева пред БНР.

Личните лекари от района, в който са констатирани първите случаи на острото инфекциозно заболяване, сигнализираха за два много тревожни факта.

Първият е, че в курорта Банско и населените места наоколо има много туристи от Македония, където е обявена епидемия от морбили. Вчера в хотел в Банско е прегледано бебе, което е било със симптоми на заболяването. Семейството спешно се е върнало в Македония.

Другият проблем е, че в инфекциозното отделение в болницата в Разлог е било закрито и всички болни деца се приемат в педиатричното, което го е превърнало в епидемично място.

Здравното министерство е разпоредило на всички регионални здравни инспекции в страната чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст, за които няма информация да са имунизирани срещу морбили, паротит и рубеола. След това ваксината трябва да им бъде поставена. Съгласно имунизационния календар такива ваксини се слагат на след навършване на 13-месечна възраст, а реимунизация се прави на 12-годишна възраст.

От здравното министерство призовават родителите да проверят дали децата им са имунизирани и ако не са, да потърсят личните лекари, за да им се сложи ваксина.

"Морбилито е най-опасно за най-малките преди те да бъдат ваксинирани на 13 месеца. Тези деца, които са техни братчета и сестричета, имат антитела в кръвта си, вчера доказахме това в Референтна лаборатория. Тези антитела са дадени от майката през плацентата", обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Кантарджиев.

Той обясни, че когато майката е ваксинирана и има антитела за някоя инфекция, тя ги предава в три пъти по-голямо количество на новороденото. Това са антителата, които пазят детето през първата година на неговия живот.

Кантарджиев призова личните лекари да положат повече усилия за информиране на родителите за опасността от болестта.

"В момента стискаме палци тези антитела от майката да са достатъчни и децата да не се изприщят", каза още проф. Кантарджиев.

Случаите на морбили в Европа са нараснали десетки пъти заради липсата на имунизации и свободното движение на сезонни работници от държави, в които ваксината срещу дребната шарка не е задържителна.

Най-много са случаите на заболяването в Украйна - 36 000 души. В съседна Македония е обявена епидемия от морбили, като там вече трето дете почина от заболяването.

5500 са заразените в Сърбия, в Румъния броят намаля - по-миналата година бяха 10 000, сега са само 1500. 2500 са болните миналата година в Гърция. Здравните власти в България трябва да изискват имунизационен паспорт на сезонните работници от там или да ги имунизират.

Симптоми и протичане на заболяването

Морбили е остро и силно заразно инфекциозно заболяване, което протича с температура,възпаление на гърлото и типичен обрив. До 90-92% от контактните с болен или заразоносител се разболяват. Човек е заразоносител няколко дни преди обривът да се появи до 4 дни след това.

Разпространението на морбилния вирус става основно по въздушно-капков път при кашляне, кихане или разговор. По-рядко заразяване се осъществява от предмети, които имат по повърхността си пресни секрети от инфектирани.

Инфекцията е повсеместно разпространена – във всички климатични зони. За Северното полукълбо се наблюдава изразена зимно-пролетна сезонност. Имунитетът, който се придобива след преболедуване е пожизнен.

При кърмачета, които са родени от майки прекарали инфекцията се наблюдава имунна защита в продължение на 6-8 месеца, поради пасивно преминаване на готови антитела през плацентата по време на бременността и чрез кърмата след раждането.

Инкубационния периодна болестта е средно 8-12 дни. Той започва с внезапно влошаване на общото състояние. Най-честите симптоми са хрема, фарингит (зачервено и болезнено гърло), конюнктивит (с чувство на парене от очите, сълзене и светобоязън). Температурата се покачва рязко, често е налице суха и дразнеща кашлица.

На фона на започващо подобрение се наблюдава ново влошаване на общото състояние, с повторно повишаване на телесната температура, но с поява на типичен обрив по кожата и лигавиците. Характерен симптом е откриване на бели петънца върху зачервена основа, които се разполагат по лигавицата от вътрешната страна на бузите (срещу предкътниците).

Обривът по тялото започва от главата (зад ушите, по лицето), постепенно обхваща шията, торса и крайниците. Промените по кожата представляват малки по размери червени и/или леко надигнати от повърхността на кожата петънца, които могат да се сливат. Възможно е развитието на мехурчета изпълнени с прозрачна течност или в някои случаи – дори с кръв.

Има риск от усложнения – ларингит, бронхопневмонии, отит, както и засягане на нервната система- менингит, гърчова симптоматика, загуба на съзнание.

Профилактика на инфекцията

Специфична профилактика срещу заболяването се прави чрез поставянето на ваксина.

Включената в българския имунизационен календар е живата трикомпонентна ваксина –срещу морбили, паротит и рубеола. Тя се поставя в началото на втората година – 13 месечна възраст и на 12-годишна възраст.

При контакт на неимунизирани с болни се прилага ваксина до 72 час след контакта или имуноглобулин до 6-я ден след контакта. При имунокомпрометирани и бременни поставянето на ваксината е противопоказание, поради което се предпочита поставянето на имуноглобулин.

Изолация на болните се прави минимум до 5-я ден от появата на обрива. Лечението е симптоматично и се осъществява в домашни условия, освен случаите на усложнения, тежко протичане или лоши битови условия.

mediapool.bg