Кламер БГ - Новини: Ангелкова пусна на концесия плаж с улица в Поморие

Ангелкова пусна на концесия плаж с улица в Поморие

България

|
Четв, 15 Ноем 2018г. 17:47ч.
Ангелкова пусна на концесия плаж с улица в Поморие

Община Поморие съди Министерството на туризма, след като Николина Ангелкова пусна концесия на Източния плаж на Поморие заедно с крайбрежната ивица.

През 1999 г. заедно с концесията на Източния плаж частна фирма придобива тротоара и част от улицата. Договорът изтича пред 2019 г. Междувременно на 14 септември Министерството на туризма обявява нов конкурс – за още 20 години концесия на плажа при същите условия.

"Това е изключителна държавна собственост морски плаж, активна плажна площ, в която концесионерът може да осъществява задължителните дейности и да поставя преместваеми обекти", каза Радиана Йотова, експерт в Министерство на туризма пред бТВ.

От кадри на телевизията се вижда, че става въпрос не за плаж, а за крайморска улица с изградена инфраструктура и заведения по нея.

Кметът на Поморие Иван Алексиев заяви, че улицата не е част от плажа и винаги е била общинска собственост. Посочи, че целта е някой да прибира високите наеми от заведенията на улицата.

"Вижте колко много заведения има, от които се взема наем. Това е транспортна, пешеходна, търговска улица. Поморийци не заслужаваме да бъдем наказани за допусната грешка от някой чиновник в дадено министерство", каза Иван Алексиев пред бТВ.

Територията на концесионната площ е определена на базата на документ, издаден преди 20 години. "На място няма как да бъде проверено, използваме документи като кадастрални карти и специализирани карти", каза Йотова.

"Догодина каня цялото министерство, аз и моите съграждани ще им платим шезлонгите и хавлиите да си ги наредят тук на асфалта и да се пекат на плажа!", каза кметът на Поморие.

Над 200 души са се подписали под жалбата, с която общината протестира решението на Ангелкова.

От Министерството на туризма казаха, че процедурата временно е спряна, докато се произнесе Върховният административен съд.

В момента концесионер на плаж "Поморие-източен" е дружеството "Ирида 71".

През годините до лятото на 2012 г. сред съдружниците в дружеството е Радостин Бързанов, известен още като Радо Слънцето. Той е бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев.

"Ирида 71" имаше договор за наем за плажа "Несебър-юг" за лято 2017. Дружеството е концесионер на южния плаж на Слънчев бряг и "Хармани" в Созопол.

mediapool.bg