Кламер БГ - Новини: Аварийно се ремонтира скъсаната дига на река Чая

Аварийно се ремонтира скъсаната дига на река Чая

България

|
Вт, 05 Фев 2019г. 19:04ч.
Аварийно се ремонтира скъсаната дига на река Чая

Започнали са аварийни работи по възстановяване на нормалната проходимост на река Чая и укрепване на компрометираната дига. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов, който във вторник посети с. Катуница община Садово, по нареждане на премиера Бойко Борисов, за да провери ситуацията със скъсана предпазна дига на реката.

По време на обследването на района министър Димов каза, че започва да се отваря старото русло на реката , където тя е текла до преди няколко години, за да може да започне веднага ремонта на подпорната стена.

Корекциите и ремонтът ще бъдат извършени от дружеството на земеделското министерство "Напоителни системи". "Разбрахме се, че той ще продължи колкото време е необходимо, за да бъде обезопасен районът. Ще се работи на непрекъснат режим", каза Димов, който бе придружен от зам.-министъра на земеделието, храните и горите Атанас Добрев и шефката на "Напоителни системи" Снежина Динева

Добрев коментира, че тепърва ще се изяснява кой е собственик на скъсаната дига, но сега е по-важно тя да бъде ремонтирана. По думите му коритото на реката е било умишлено променено и не е изключено причината за това да е нерегламентиран добив на инертни материали през последните години.

Той информира, че басейновата дирекция и екоинспекцията, отговарящи за региона, са правили няколко проверки на участъка, по време на които не е имало техника или хора, но е установено, че има незаконно изземване. За това е информирано Министерство на енергетиката и прокуратурата. Министър Димов увери, че МОСВ следи състоянието на реките и това, което трябва да се направи в случая с Чая е да се върне в старото корито и да бъде безопасна за хората от района.

В село Катуница на 4 февруари бе обявено частично бедствено положение заради скъсаната стена, което ще продължи седем дни.

Кметът на селото Димитър Здравков обвини институциите в прехвърляне на отговорността за скъсаното съоръжение. Той каза, че от няколко месеца алармира за проблемите, тъй като местните се страхуват от наводнение, но всички казват, че съоръжението не е тяхна собственост и си тръгват.

"С обръщане на гръб не се решават проблемите, ако не ставате за тая работа, вземете си багажа и си тръгвайте”, извика кметът, когато представителите на двете министерства, и на "Напоителни системи", се обърнаха и си тръгнаха, предаде агенция "Фокус".

Преди това Нено Димов информира, че няма проблем при наблюдаваните от ведомството му големи язовири. "Ситуацията е спокойна, големите язовири имат достатъчен обем”, каза министърът и уточни, че язовирите за питейни нужди са запълнени на 75% от обема им, тези за енергийната система са на около 70% пълни, а за напояване – на около 50%.

mediapool.bg