Кламер БГ - Новини: АЕЖ иска реакция от Борисов, Гешев и Туск след агресията срещу журналист

АЕЖ иска реакция от Борисов, Гешев и Туск след агресията срещу журналист

България

|
Ср, 05 Авг 2020г. 22:26ч.
АЕЖ иска реакция от Борисов, Гешев и Туск след агресията срещу журналист

Асоциацията на европейските журналисти – България обяви, че ще доклада пред Съвета на Европа за посегателството срещу Полина Паунова от "Свободна Европа" по време на националното събрание на ГЕРБ.

Организацията напомня, че агресорите са получили достъп до "София тех парк" от страна на охраната на събитието.

Призивът към премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е да разкрие имената на агресорите, както и мерките, които ще предприемете спрямо тях.

"Настояваме да оповестите подробности по какъв начин е осигурена вътрешната охрана на събитието, с какви инструкции са разполагали охранителите и как младите мъже, нападнали журналистката, са получили достъп до събитието", призовава АЕЖ.

Лидерът на Европейската народна партия Доналд Туск е призован да да вземе отношение към инцидента, защото ГЕРБ е част от неговото политическо семейство.

От главния прокурор Иван Гешев се очаква да информира обществеността за предприетите мерки за разкриване на агресорите спрямо журналисти.

"Очакваме от вас гаранции за обективно разследване, въпреки че само преди ден ръководената от вас институция излезе с критична декларация към материал, публикуван от "Свободна Европа". Задаваме въпроса дали подобни квалификации от страна на институция като прокуратурата всъщност не са сигнал към агресорите, че посегателства спрямо екипи на съответната медия ще останат ненаказани", се казва в позицията на журналистическата асоциация.

mediapool.bg