Кламер БГ - Новини: 297 са новите случаи на коронавирус, 11 души са починали

297 са новите случаи на коронавирус, 11 души са починали

България

|
Пет, 07 Авг 2020г. 16:12ч.
297 са новите случаи на коронавирус, 11 души са починали

297 са регистрираните нови случаи на коронавирус през последното денонощие, сочат данните от специализирания сайт coronavirus.bg. София отново е на първо място по брой регистрирани с 80 положителни проби. През последните дни най-много заразени се установиха в Благоевград. За последното денонощие обаче там са регистрирани само само 13 случая.

За изминалите 24 часа са направени 6433 теста. Починали са 11 души, с което броят на жертвите става 435. Само от началото на седмицата досега са починали 50 души, което я превръща в най-смъртоносната досега още преди да е изтекла.

Активните случаи в момента 5205 – по-малко от половината от общо регистрираните 13014. За последното денонощие са отчетени 22 излекувани. В болници са 847 пациенти. 47 от тях – в интензивни отделения.

На второ място по брой установени случаи е Пловдив – 35. В Добрич са регистрирани 28, а във Варна – 25. В Разград, където последните дни се отчитаха почти нулеви стойности, сега има 16 нови случая.

12 са положителните проби в Пазарджик, в Бургас и Плевен – 10, а в Стара Загора – 9.

По 8 са установени в Ямбол и Смолян, по 5 в Габрово и София-област. Във Враца, Кюстендил, Перник, Силистра и Шумен случаите са по 4. С един по-малко са установените в Хасково. По две са положителните проби във Видин, Русе и Търговище. По 1 случай има във Велико Търново, Кърджали, Монтана и Сливен. Нови случаи не са установени само в област Ловеч.

Болницата в Добрич бедства под натиска на болни и липса на специалисти

Секторите за лечение на болните с Covid-19 в многопрофилната болница в Добрич не разполагат с нито един инфекционист и пулмолог.

За това сигнализират техните колеги гастроентеролози, които се налага да лекуват пациентите с коронавирусна инфекция. В момента във Второ вътрешно отделение и в бившото Инфекциозно отделение настанените пациенти са 40, съобщи БНР.

Старшата медицинска сестра от Второ вътрешно отделение е в тежко състояние и е интубирана в отделението по реанимация.

Във Второ вътрешно отделение на многопрофилната болница в Добрич са настанени положителни, отрицателни и съмнителни за Covid пациенти. Те се лекуват от един гастроентеролог - д-р Елиз Селимова.

Лекарите настояват да им бъде командирован лекар пулмолог, който да ръководи лечението на болните с Covid-19, сподели другият гастроентеролог д-р Ивелина Вълчева.

Медицинският персонал на отделението е сигнализирал и ръководството на болницата, но до този момент реакция от там няма.

mediapool.bg