Кламер БГ - Новини: 29 защитени специалности предлага образователното министерство

29 защитени специалности предлага образователното министерство

България

|
Четв, 03 Май 2018г. 17:06ч.
29 защитени специалности предлага образователното министерство

Пътен строител, десенатор на текстил, полиграфист, корабоводител, електротехник, машинен техник, каменоделец, спедитор, специалисти по поставяне на дограма, стъклопакети и изолации са част от професиите, определени като защитени от Министерството на образованието и науката. Пълният списък включва 29 специалности, които се изучават в средното образование. Той трябва да бъде приет от Министерския съвет.

Според проекта на постановление за определяне на защитените професии по тях ще могат да се формират паралелки дори и приетите ученици да са под минимума от 18 деца. Паралелките по защитени професии ще могат да съществуват и с 9 ученици.

Държавата ще плаща пълна издръжка за приетите гимназисти. Ще се дават обаче пари и за разликата между реалния брой ученици и минимума от 18. Издръжката за тези незаети места ще е 85% от стандарта за реален ученик по същото професионално направление.

Сред защитените професии са още растениевъд, животновъд, моделиер-технолог на обувни и кожено-галантерийни изделия, оператор в хранително вкусовата промишленост.

Целта е паралелките по определените като защитени професии да продължат да съществуват въпреки липсата на кандидати за тях.

Паралелки с под 18 ученици може да съществуват и по професии, за които държавата заедно с бизнеса е решила, че има очакван недостиг на пазара на труда. За следващата учебна година се предлага тези професии да са 54. Сред тях са помощник-възпитател, организатор по експлоатация на пристанищата и флота, оператор в производството на облекло, стругар, заварчик, корабен монтьор, строител и др.

По тези професии може да се формират паралелки с минимум 12 ученици и отново държавата ще плаща за разликата между реално записаните и минимума за съществуването на клас по други професии - 18. Издръжката за несъществуващите ученици ще е 50% от тази за съществуващите. За тези паралелки, дори и да не са маломерни, ще се дават допълнителни средства - плюс 15% от стандарта за издръжка на една паралелка и плюс 15% от този за ученик.

Защитените специалности, както и тези с очакван недостиг на кадри ще се актуализират всяка година.

mediapool.bg