Кламер БГ - Новини: 1 глас=100%. Кмет на кметство беше избран от един човек

1 глас=100%. Кмет на кметство беше избран от един човек

България

|
Четв, 02 Ноем 2023г. 18:44ч.
1 глас=100%. Кмет на кметство беше избран от един човек

С един глас или със 100% подкрепа е избран кметът на кметство Сладкодум. Сн. БГНЕС

Един глас и все пак 100% подкрепа. Това е резултатът на единствения кандидат за кмет на крумовградското село Сладкодум Фахри Мустафа, показват данните на Централната избирателна комисия.

Резултатът на кмета не се дължи на масов бойкот, а на това, че просто в селото няма избиратели. На хартия в него живеят 106 души и съответно според закона трябва да се избере кмет. По избирателен списък за този кмет право да гласуват имат 5-ма души. До урните отива само един.

Репортаж на БНТ показва, че в селото кметство няма. Кандидатът, а вече и избран за кмет е от съседно село. В Сладкодум живее само един човек. Но пък има много рушащи се къщи.

Не е единичен случай

Подобни резултати има и в други села в община Крумовград. Кметът на село Хисар например е избран с 5 гласа от общо 17 души, имащи право да гласуват. В друго село – Тинтява – единственият кандидат за кмет събира 12 гласа. В Синигер кметът печели изборите с 31 гласа. В почти всички села в общината на изборите за кмет на кметство има само по един кандидат – от ДПС. Ако има някаква конкуренция, то тя е отвята от представителя на движението.

По подобен начин изглеждат резултатите и в малки села в община Момчилград. В село Ралица единственият кандидат Фаик Хасан е избран с 94.12%. Този внушителен процент се равнява на 16 гласа. Кандидатът не стига 100%, тъй като един човек е избрал единствената друга опция - "Не подкрепям никого". По избирателен списък в селото могат да гласуват 36 души.

В друго момчилградско село – Пиявец, победителят в изборите получава 27 гласа или 90% от вота. Трима са избрали "Не подкрепям никого". Право да гласуват там имат 92-ма души.

mediapool.bg