Кламер БГ - Новини: България очаква 1.5 млн. дози от двете одобрени ваксини до юли

България очаква 1.5 млн. дози от двете одобрени ваксини до юли

Коронавирус

|
Четв, 07 Ян 2021г. 18:38ч.
България очаква 1.5 млн. дози от двете одобрени ваксини до юли

България очаква да получи 1.5 млн. дози от двете одобрени засега ваксини в ЕС на Pfizer/BioNTech и Moderna. Това сочат прогнозните данни на Министерството на здравеопазването, публикувани в четвъртък. В тях могат да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на всяка компания. Засега не се знае кога ще бъде одобрена третата очаквана ваксина в ЕС – тази на AstraZeneca и Оксфордскиия университет и по какъв график ще получаваме количества от нея.

Най-сериозни количества от двете вече одобрени ваксини се очакват през април – 300 000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech и 220 000 дози от тази на Moderna и през юли - 375 000 от първата и 220 000 от втората ваксина. Ориентировъчният график по месеци можете да видите ТУК.

До края на януари се очакват 60 450 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech и 6 000 дози от тази на Moderna. За февруари количествата са съответно 75 075 и 32 000 дози, а за март – 102 437 и 22 000.

Символична доставка на 2000 дози от Moderna на 11 януари

По-рано здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че 2000 дози от ваксината на американската компания Moderna, която вчера получи одобрение в ЕС, ще бъдат доставени на 11 януари.

Количеството е символично, тъй като само за последното денонощие у нас са ваксинирани 2 465 души след подновяването на имунизациите при пристигането на втората пратка от ваксината на Pfizer/BioNTech.

Досега у нас са ваксинирани общо 7 913 души.

Здравният министър увери, че е създадена логистика и организация за доставката и поставянето на ваксината на Moderna. От нея са поръчани са общо 500 000 дози, които ще стигнат за имунизацията на 250 000 българи. До края на месеца се очаква и нова доставка от ваксината на Pfizer/BioNTech от 70 000 дози.

До края на тази седмица ще заработи и мобилно приложение за ваксините, което е част от информационната система за Covid-19. В него ще има секция за въпроси и отговори, в която всеки ще може да изпрати своето запитване.

За ваксината

Ваксината на Moderna показа 94% ефективност в клинично проучване, обхванало близо 30 000 души, половината от които са получили ваксината, а другата половина – плацебо.

Проучването показва 94.1% намаляване броя на случаите с клинично изявени симптоми на Covid-19 при хората, на които е била приложена ваксината (11 случая от 14 134 ваксинирани са развили симптоми на Covid-19), в сравнение с хората, които са получили инжекция с плацебо (185 случая от 14 073 души, които са получили плацебо са развили Covid-19 със симптоми).

Освен това, това клинично изпитване показва 90.9% ефикасност сред участниците, които са били с повишен риск от развитие на тежка форма на Covid-19, включително такива с хронично белодробно заболяване, сърдечно заболяване, затлъстяване, чернодробно заболяване, диабет или HIV-инфекция.

Нежелани реакции

Най-честите нежелани реакции от ваксината на Moderna по време на изпитването са били обикновено леки или умерени по тежест и са отзвучали в рамките на няколко дни след приложението на ваксината. Те включват болка и оток на мястото на инжектиране, умора, втрисане, повишена температура, оток или болезненост на лимфните възли под мишницата, главоболие, мускулни и ставни болки, гадене и повръщане. Такива реакции са били наблюдавани при повече от 1 на 10 души.

Зачервяване, уртикария и обрив на мястото на инжектиране са наблюдавани при по-малко от 1 на 10 души. Сърбеж на мястото на инжектиране е наблюдаван при по-малко от 1 на 100 души.

Оток на лицето, който може да засегне хора, претърпели инжекционна козметична процедура на лицето в миналото, както и слабост на мускулите на лицето едностранно (остра периферна лицева парализа) са наблюдавани рядко, при по-малко от 1 на 1 000 души.

При хора, получили ваксината, са наблюдавани алергични реакции, включително и много малък брой случаи на тежки алергични реакции (анафилаксия). Както и при всички други ваксини, ваксината на Moderna трябва да се прилага под непосредствено наблюдение и при наличие на подходящо лечение.

Хора, които знаят, че имат алергия към някои от съставките на ваксината, описани в листовката за пациента, не трябва да си я поставят.

На базата на тази информация Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) взе решение, че ползите от ваксината на Moderna превишават рисковете и може да бъде препоръчана за разрешаване за употреба в ЕС.

mediapool.bg