Кламер БГ - Новини: Англия ще изисква отрицателен PCR тест за влизане в страната

Англия ще изисква отрицателен PCR тест за влизане в страната

Коронавирус

|
Пет, 08 Ян 2021г. 11:37ч.
Англия ще изисква отрицателен PCR тест за влизане в страната

Англия въвежда изискване за представяне на отрицателен тест за Covid-19 за всички, които влизат на територията на страната. Това включва и гражданите на Обединеното кралство, предадоха агенциите.

"Всички пристигащи от чужбина в Англия, включително граждани на Обединеното кралство, трябва да представят отрицателен тест за Covid-19, направен до 72 часа преди заминаването. Пътниците ще бъдат обект на незабавна глоба от 500 паунда, ако не спазват новите разпоредба." Това се казва в прессъобщението на британското транспортно министерство.

Пътниците, пристигащи със самолет, ще трябва да показват теста си пред представители на авиокомпанията преди излитането. Ако не го сторят, е много вероятно да им бъде отказано качване на борда. Резултатите ще трябва да се показват и на граничните пунктове при пристигане в Англия.

Посочва се, че такива мерки се очаква да бъдат въведени също от Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Подчертано е, че представеният отрицателен тест не освобождава пътниците от задължителната 10-дневна самоизолация след пристигане.

Британският министър на транспорта Грант Шапс оправда допълнителните ограничения с разпространението на новия щам на коронавируса в целия свят.

В четвъртък Великобритания регистрира над 52 000 случая на коронавирус и 1162 смъртни случая за ден. Подобен ръст не бе отбелязван от април насам.

Около 1,5 милиона души в Великобритания вече са били инжектирани с първата доза от ваксина срещу коронавируса, каза снощи премиерът Борис Джонсън, цитиран от ДПА.

От тях 1,26 млн. са в Англия, 113 000 в Шотландия, 49 000 в Уелс и 46 000 в Северна Ирландия, каза Джонсън на пресконференция и добави, че до 2-3 седмици всички те вече ще имат в значителна степен имунитет.

Според него с пристигането на ваксината на Оксфордския университет и Astra Zeneca, която вече получи одобрение от британския регулатор и може да се държи на стайна температура, темпът на ваксинацията в социалните домове ще бъде ускорен.

Плановете на правителството са да бъдат поставени 15 млн. ваксини в страната до 15 февруари. Те включват разкриването на стотици ваксинационни пунктове в докторски кабинети, болници, специални центрове и аптеки до края на тази седмица. Така всеки ще може да се ваксинира на не повече от 10 мили (16 км) от дома си, посочи Джонсън.

mediapool.bg