Кламер БГ - Новини: България ще може да изнася нефтопродукти само за Украйна

България ще може да изнася нефтопродукти само за Украйна

България

|
Съб, 17 Дек 2022г. 17:21ч.
България ще може да изнася нефтопродукти само за Украйна

България ще може да изнася нефтопродукти само за Украйна

България няма да може да изнася нефтопродукти от руски петрол в ЕС или трети страни. Това става ясно от новия пакет санцкии срещу Русия, приет от европейските лидери преди дни, съобщи БНР.

Тези ограничения на практика ще ударят по "Лукойл" и рафинерията им в Бургас. Досега управниците у нас се опитваха да обясняват, че нефтопродукти могат да се изнасят въпреки наложеното от ЕС санкции върху руските горива. С новите санкции обаче становището става категорично.

Сред продуктите, които могат да се изнасят за Украйна, са газьол, леки масла и препарати, минерален терпентин, авиационен бензин за двигатели, бензин за двигатели, керосин за реактивни двигатели, друг керосин, тежки масла, нефтени масла, тежки горива.

Предишното правителство успя да договори дерогация за България и така вносът на руски петрол остана възможен и след 5 декември. След това обаче се появиха спорове за износа на продукти след преработката на суровината.

Преди десетина дни в парламента бе разгледан законопроект на ДПС, с който се забраняваше износа на продукти. Промените обаче не бяха приети от финансовата комисия.

Още преди това ЕК заяви ясно, че нейното становище остава непроменено за износа на продукти от руски петрол.

mediapool.bg