Кламер БГ - Новини: Беглец от затвора се опита да ограби банка в Сливен

Беглец от затвора се опита да ограби банка в Сливен

България

|
Нед, 18 Дек 2022г. 11:59ч.
Беглец от затвора се опита да ограби банка в Сливен

Беглец от затвора се опита да ограби банка в Сливен

Мъжът, който опита да ограби банка в центъра на Сливен в събота вечерта, е осъждан за въоръжен грабеж и бягство от затвора. Това съобщи пред журналисти в неделя прокурор Катя Стаменова, говорител на Районна прокуратура-Сливен.

41-годишният мъж е взломил витрината на банков клон на Пощенска банка малко преди 19 часа на 17 декември и веднага е бил задържан от полицейски патрул.

В деня на грабежа, той е хванал такси от сливенското село Сотиря с намерение да обере банка, посочи прокурор Стаменова. За да строши витрината на банковия клон е използвал бетоново блокче. Носел със себе си и чукче, с което да взломи вратата. Прониквайки вътре, е започнал да претърсва шкафове, за да търси пари. Задействала се е алармата, бил е забелязан от свидетел, който е подал сигнал на телефон 112 . Пристигнали са и полицаи, които са го заловили до входа на банката. Предстои да се изясни каква е сумата, която е била налична в банковия клон.

Мъжът е бил адекватен, обяснил е, че има нужда от пари, защото е безработен. Той е осъждан многократно за различни престъпления - кражби, грабежи в условията на опасен рецидив, както и бягство от затвора. През 2005 година е избягал от затвора в Стара Загора. Има ефективни присъди за срок от 8, 12 и 3 години, като последното му наказание е осем години "лишаване от свобода" през 2009 година, а е излязъл от затвора през 2017 година. Една от присъдите е за въоръжен грабеж в големи размери.

Днес ще му бъде повдигнато обвинение за опит за взломна кражба в условията на опасен рецидив, ще бъде задържан за срок от 72 часа. Наказанието, предвидено от закона за това престъпление, е от 3 до 15 години. Ще бъде внесено искане до Районен съд - Сливен за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

mediapool.bg