Кламер БГ - Новини: България трябва да издаде документи на българчето с двете майки

България трябва да издаде документи на българчето с двете майки

България

|
Вт, 14 Дек 2021г. 15:00ч.
България трябва да издаде документи на българчето с двете майки

България трябва да издаде документи на българчето с двете майки

България няма право да отказва да издаде паспорт на българчето с две майки, като за целта не е нужно да му съставя нов акт за раждане. Това постанови Съдът на Европейския съюз (СЕС), който бе сезиран от столичния административен съд, съобщи lex.bg.

Казусът започва с гражданския брак, който сключват българка и англичанка в Гибралтар, Великобритания. През декември 2019 г. те вече живеят Барселона, където им се ражда момиченце Сара. Испанските власти записват и двете жени като майки.

Българката подава искане до район "Панчарево" на Столичната община да издаде акт за раждане на детето. Местните власти указват да предостави в 7-дневен срок доказателства коя от двете жени е биологичната майка на момиченцето. Жената обаче счита, че съгласно действащото законодателство в България не е длъжна да предостави подобна информация.

Общината отказва да издаде акт за раждане като посочва, че липсват данни за установен произход на детето. Районното кметство обявява, че е недопустимо вписването в акта за раждане на двама родители от женски пол като майки на детето, тъй като еднополовите бракове в България са недопустими и подобно вписване би противоречало на обществения ред.

Българската оспорва отказа и случаят стига до административния съд, който решава да пита Съда на ЕС.

Съдът на ЕС казва, че всяка държава членка е задължена да издаде карта за самоличност или паспорт на дете, което е неин гражданин, без да изисква предварително съставяне на акт за раждане от своите национални власти. От друга страна Българие е длъжна да признае документите, издадени от Испания, за да спази правото свободно придвижване на територията на съюза.

"Ето защо, при положение че С.Д.К.А. (детето – бел. ред.) е българска гражданка, българските власти са задължени да ѝ издадат българска карта за самоличност или паспорт, удостоверяващи нейното фамилно име съгласно акта за раждане, съставен от испанските власти, независимо от съставянето на нов акт за раждане", заявява съдът.

Съдът на ЕС посочва, че правилата за гражданското състояние на лицата са от компетентността на отделните държави и те са свободни да предвидят или не в своето национално право брака между лица от един и същ пол или качеството им на родители.

"При упражняването на тази компетентност обаче всички държави членки трябва да спазват правото на Съюза, и по-конкретно разпоредбите на Договора относно свободата на гражданите на Съюза на движение и на пребиваване, като за целта признаят гражданското състояние на лицата, установено в друга държава членка съгласно правото на последната", се казва в решението.

mediapool.bg