Кламер БГ - Новини: Кирил Петков си даде шест месеца, за да реши казуса със Скопие

Кирил Петков си даде шест месеца, за да реши казуса със Скопие

България

|
Вт, 14 Дек 2021г. 15:06ч.
Кирил Петков си даде шест месеца, за да реши казуса със Скопие

Сн. ЕПА/БГНЕС

Премиерът Кирил Петков даде сигнал, че България ще промени позицията си, с която възпрепятства кандидатурата на Северна Македония за Европейския съюз, съобщи "Financial Times".

Материалът на авторитетното издание е публикуван под заглавие "Новият български премиер обещава обратен завой за амбициите на Северна Македония за ЕС".

Новоизбраният български министър-председател е посочил пред изданието, че "сме 100% от правилната страна на политиките на НАТО и ЕС".

"Ще предложим нова процедура по отношение на Северна Македония, много бърза, с много кратък краен срок от само 6 месеца", казал Петков.

Той е повторил, че новото правителство ще постави преговорите със Северна Македония на нова основа.

"Ще използваме работни групи, които да изготвят решения по въпроси като съвместна икономическа дейност, инфраструктура, култура и история", добавил Петков.

Този план Кирил Петков нееднократно е представял и в България, но той не носи гаранции, че двустранните проблеми ще бъдат решени. Скопие засега отказва да изпълни българските изисквания и въпреки това македонските управляващи не спират да демонстрират оптимизъм, че се очаква пробив през първата половина на следващата година.

По-късно във вторник пред български журналисти Кирил Петков каза, че вчера е говорил с македонския премиер Зоран Заев и двамата са обсъдили идеята за работните групи, които трябва да бъдат структурирани още в началото на януари следващата седмица.

Ще се обсъди и конкретен оперативен план.

"Надграждането е много ясно, обективно и структуриранo. Ще бъде реална работа, а не лозунги", каза Петков.

Той не посочи конкретен срок, в който се очаква да бъдат решени проблемите, и не даде сигнали, че е възможно България да промени позицията си без Скопие да започне да изпълнява българските изисквания.

При Заев има промяна, той самият очаква, че ще има нов министър-председател в началото на следващата година, което ще даде и добрия общ старт, каза Петков.

"Financial Times" от своя страна отбелязва, че "обратният завой" идва, след като миналата година България наложи вето на преговорите за присъединяване на съседа си към ЕС на фона на спорове за история и идентичност.

Критиците по това време обвиниха бившия дясноцентристки лидер на България Бойко Борисов, че прибягва до национализъм, за да отвлече вниманието от месеци протести срещу организираната престъпност и корупцията под негово наблюдение.

Борисов обаче свален на изборите през април, но липсата на споразумение за коалиция доведе до нови избори през юли и отново през ноември, когато центристката партия на Петков "Продължаваме промяната" (ПП) спечели около една четвърт от гласовете.

Петков и неговите коалиционни партньори - Социалистическата партия, "турбо-фолк" поп звездата ITN и либералната "Демократична България" - завършиха първия проект на коалиционно споразумение миналия понеделник.

"Financial Times" също отбелязва, че Петков е изправен пред предизвикателство при формулирането на политиката на своето правителство за Северна Македония. Енигматичният лидер на ИТН Трифонов култивира образ, вкоренен в романтичния национализъм – който в България включва твърдението, че Северна Македония е етнически и културно българска. Неговата партия номинира и външен министър.

Петков посочил, че ИТН е конструктивен партньор в коалиционните преговори и че областите на безпокойство, обсъждани през последните месеци, ще останат на масата.

"Например, в македонските учебници България не трябва да се нарича фашистка", казал той, намеквайки за македонски описания на българските войски, които окупираха — или според България, освобождават и управляват — това, което е днешна Северна Македония през 40-те години на миналия век.

На този фон македонският премиер Зоран Заев честити в телефонен разговор изборът на Кирил Петков за министър-председател на България.

Двамата са се договорили да продължат да работят за намиране на приемливо решение за деблокиране на старта на преговорите за членство в ЕС, съобщи БГНЕС.

"Честитих на моя колега Кирил Петков изборът за председател на Министерския съвет на Република България. Пожелах му успешен мандат и изпълнение на всички приоритети, утвърдени в програмата на неговото правителство, с цел добруването и просперитета на българската държава и българските граждани", обяви Заев.

Той посочи, че в разговора е била изразена готовност да се ускори комуникацията и сътрудничеството в рамките на нови работни групи в областите на икономиката, културата, здравеопазването, енергетиката, инфраструктурата и други области от интерес за българските и македонските граждани.

"Договорихме се да продължим да работим за намиране на приемливо решение за деблокиране на старта на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС и за нов позитивен импулс за укрепване на двустранните отношения между нашите страни, в името на общото европейско бъдеще", каза Заев.

Министри от правителството му обаче периодично определят българските изисквания за неизпълними.

В момента се работи по подписване на двустранен протокол с 5+1 точки, който трябва да помогне за вдигането на българската блокада по пътя на Северна Македония към ЕС.

В протокола трябва да има ангажимент македонските българи да бъдат записани наравно с останалите народности в Конституцията на Република Северна Македония, да спре фалшификацията на историческата истина, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи в Република Северна Македония, и други.

Тази седмица се очаква България да потвърди пред европейските лидери, че засега няма да променя позицията си и няма да одобри преговорната рамка на Северна Македония за ЕС.

На последната за година среща на върха обаче България ще е представена от президента Румен Радев, а не от Кирил Петков.

mediapool.bg