Кламер БГ - Новини: България спести над 200 МВтч в Часът на Земята

България спести над 200 МВтч в Часът на Земята

България

|
Пон, 21 Март 2016г. 18:50ч.
България спести над 200 МВтч в Часът на Земята

Българите са икономисали над 200 мегаватчаса електроенергия в рамките на световната инициатива Часът на Земята, която тази година се проведе в събота – 19 март, от 20.30 до 21.30 часа в 178 страни в света и бе най-широката кампания досега.

У нас най-съпричастни към идеята за едни час без осветление в името на борбата с климатичните промени са били хората в Югоизточна България, които са спестили 133 мегаватчаса, следвани от живеещите в Западна България, които обаче са икономисали почти два пъти по-малко – 72 МВтч, и тези от Североизточна България, сочат данните на трите електроснабдителни мрежи.

Спестеното от клиентите на ЕВН е сравнимо с потреблението на град като Хасково и е с 16 на сто по-малко от спрямо същия период от време на предходния на инициативата ден. ток, равняващ се на едночасото потребление.

При потребителите на ЧЕЗ по времето на Часът на Земята е била консумирана с 5 процента по-малко електроенергия. Само в София икономисаната електроенергия се равнява на консумираната за час енергия от 625 хиляди стандартни електрически крушки по 40 вата.

При абонатите на "Енерго-Про" със започването на акцията потреблението е паднало с 4.3 на сто. Спрямо същия период на предишния ден е използван с 3% по-малко ток.

Тази година в инициативата у нас се включиха над 90 общини, редица административни сгради изключиха осветлението си, но в светлинното шоу в градинката на Народния театър "Иван Вазов" в София се включиха не повече от 300 души.

mediapool.bg