Кламер БГ - Новини: Световният ден на гората отбелязан у нас със 7000 засадени фиданки

Световният ден на гората отбелязан у нас със 7000 засадени фиданки

България

|
Пон, 21 Март 2016г. 19:39ч.
Световният ден на гората отбелязан у нас със 7000 засадени фиданки

Със засаждането на седем хиляди фиданки у нас бе отбелязан за 44-ти път Световния ден на гората – 21 март, който е определен от ООН с цел всички гори на планетата с техния разнообразен животински и растителен свят да бъдат ефективно стопанисвани и опазвани.

Дръвчетата са залесени върху 14 дка в местността Гущерова одая в защитена зона река Марица от WWF България със съдействието и помощта на Държавно горско стопанство (ДГС) Асеновград и Регионална дирекция на горите (РДГ) Пловдив. Засадени са бяла върба, черна топола, черна елша, летен дъб, ясен и бряст.

Новата крайречна гора е много важна, защото подобен тип гори в България в момента съставляват едва 011% от общата горска територия.

Като част от проекта "Опазване и възстановяване на крайречни гори", който се съфиннасира от Европейската комисия, в защитена местност Мартен-Ряхово по поречието на река Дунав ще се възстановяват 9.8 ха крайречна гора от черна топола и бяла върба

По данни на горската агенция през миналата година залесените горски площи са общо 26 382 декара, от които 15 918 дка в държавни горски територии, 10 345 дка - общински гори и 119 дка – частни гори.

mediapool.bg