Кламер БГ - Новини: България се изкачва с 21 позиции в класацията на "Репортери без граници" за медийна свобода

България се изкачва с 21 позиции в класацията на "Репортери без граници" за медийна свобода

България

|
Вт, 03 Май 2022г. 09:24ч.
България се изкачва с 21 позиции в класацията на "Репортери без граници" за медийна свобода

България се изкачва с 21 позиции в класацията на

България се изкачва с 21 места в годишната класация на “Репортери без граници” и вече заема 91 място. Това е значително подобрение в сравнение с миналата година, когато страната беше на 112 място, а преди това няколко години заемаше 111 позиция.

Най-ниското място на България в класацията беше през 2016 г., когато се бе сринала до 113-то. Най-високата позиция досега България е заемала през 2002 г., преди присъединяването си към Европейския съюз, когато бе 34-та в класацията. За последен път страната ни е била под 100-тно място през 2013 година.

Сега България не само се изкачва в позицията си, но и вече не е на последно място по свобода на словото сред страните от Европейския съюз. Заради убийството на криминалния репортер Йоргос Караивас през април 2021 г., Гърция пада от 70 до 108 място и измества България като последна в ЕС в класацията.

Молдова (40 място) и България (91 място) отбелязват значителен напредък благодарение на смяната на правителствата и надеждата, която тази смяна носи за подобрение на ситуацията. Макар много медии в тези страни да продължават да бъдат собственост или контролирани от олигарси, отбелязва "Репортери без граници".

Индексът, който всяка година оценява свободата на словото в 180 държави и територии, показва двойно нарастване на поляризацията, съчетано с информационен хаос в света. Тази медийна поляризация води до увеличаване на разделението вътре в държавите, но и между държавите, отбелязва организацията.

Според неправителствената организация това поляризиране се дължи на засилването на дезинформацията в демократичните общества и на контрола върху медиите, който упражняват авторитарните режими.

Според "Репортери без граници" руското нахлуване в Украйна (106 място) е илюстрация за поляризирането, тъй като изпращането на войски от Москва в Украйна е било предшествано от "пропагандна война". Русия заема 155-о място от общо 180 страни в индекса.

Китай (175 място) остава един от най-репресивните автократични режими, който "използва законодателен арсенал, за да ограничава народа си и да го откъсва от останалия свят", като прави същото и с Хонконг (148 място в класацията). В САЩ медийната поляризация подхранва социалното разделение и страната е класирана на 42 място.

Първите три места в индекса за тази година се заемат от Норвегия, Дания и Швеция.

Според "Репортери без граници" в 73 процента от 180-те страни, които са включени в индекса, положението със свободата на словото е "много тежко", "трудно" или "проблематично". Макар тази пропорция да е същата като през миналата година, броят на страните, в които ситуацията е "много тежка", достига тази година рекордните 28. Само в 8 страни ситуацията е "добра" - за сравнение, тези страни миналата година бяха 12.

mediapool.bg