Кламер БГ - Новини: България отбелязва 111 години независимост

България отбелязва 111 години независимост

България

|
Нед, 22 Септ 2019г. 17:00ч.
България отбелязва 111 години независимост

На 22 септември България, която е една от най-старите държави в Европа, отбелязва 111 години независимост.

На тази дата през 1908 г. българското управление отхвърля васалното си положение спрямо Османската империя, заложено в Берлинския договор. Независимостта е провъзгласена с манифест на княз Фердинанд в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново, а след това е обявена и в крепостта "Царевец". Поради това и старопрестолната столица е център на ежегодните тържества.

Празничните прояви във Велико Търново започнаха с тържествена литургия на великотърновския митрополит Григорий в църквата "Св. 40 мъченици". След това в крепостта "Царевец" от 10.30 часа се състоя военният ритуал по издигане на националния флаг.

През деня имаше празнично шествие, безплатни туристически обиколки с беседи по знаковите места в старопрестолния град, свързани с обявяването на независимостта, детски празници и фолклорни концерти. Участниците в 13-ия Международен фестивал на военните оркестри изнесоха шоу спектакъл. Бе открит първият в страната електронен часовник, направен от близо 9 хиляди стръка цветя.

Тържествената проверка-заря на площад "Цар Асен Първи" е от 19.30 часа. В 20.15 часа ще бъде представен Аудио-визуален спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина" и ще има празнични илюминации.

"С разум и самочувствие да работим за изграждането на модерна България", призова в деня на независимостта президентът Румен Радев.

"111 години след този смел политически акт ние продължаваме развитието на страната ни по европейски, следвайки идеалите за свобода и независимост", написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук профила си.

"22 септември е паметна дата, която увенча стремежа на поколения българи да бъдат свободни, обединени в своя държава и сами да чертаят бъднините си", отбеляза председателят на парламента Цвета Караянчева.

В столицата честването започна в 11 ч. пред Паметника на Независимостта на площад "Княз Александър I". В програмата участваха Софийският духов оркестър, смесен хор "Света София" с ръководител Валентин Бобевски, квартет "Славей" и актрисата Силвия Лулчева. Военен ритуал изпълни Националната гвардейска част.

В Троян повече от 350 доброволци от националното дружество "Традиция" направиха възстановка на боеве от Първата световна война и битката при Дойран. На тържествата в града присъства вицепрезидентът Илияна Йотова.

Сред акцентите на честванията в Ямбол бе откриването на изложба, посветена на Първата световна война и ямболския цепелин, извършил най-продължителен полет в световната военна история, която бе открита в Музея на бойната слава.

В Плевен стотици отбелязаха на площад "Стефан Стамболов" деня на независимостта . На същото място преди 111 години е оповестен Манифестът за свободна България.

С жива картина и шествие в Шумен членовете на родолюбивия комитет "Крум Страшний" отбелязаха 111-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. Честването започна с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. "Кристал".

Стотици граждани в Сливен се събраха пред паметника на войводата Хаджи Димитър. На тържествената церемония бе издигнат националният флаг, а признателните сливенски граждани поднесоха венци и цветя на паметника на сливенските възрожденци и падналите за свободата на България.

mediapool.bg