Кламер БГ - Новини: Сакскобургготски: Парламентарната монархия е най-демократичната система

Сакскобургготски: Парламентарната монархия е най-демократичната система

България

|
Нед, 22 Септ 2019г. 17:54ч.
Сакскобургготски: Парламентарната монархия е най-демократичната система

"Имало е и монархии преди 3000 години, имало е диктатури, републики и всякакви режими. Една парламентарна монархия мисля, че е най-демократичната система, но това си е мое мнение".

Това сподели в интервю за Нова телевизия бившият цар, а в най-новата история и бивш министър-председател на България Симеон Сакскобургготски по повод деня на независимостта.

По думите му независимостта е "относителна в световния контекст", а членството на България в различни съюзи, дори в НАТО, не бива да се политизира.

"Страната си има идентичност от векове. Въпросът е човек да се съобразява с действителността и да разбере, че независимост в пълния смисъл е невъзможно за никого, дори за най-великите държави и сили. Въпрос и на хармония", каза Сакскобургготски.

Той взе отношение и към острата реакция на Министерството на външните работи спрямо Русия по повод изложбата на руското посолство, посветена на 9 септември.

"Наясно сме какво е било в края на Световната война, какво е настъпило, какви системи е имало. Ако със Съветския съюз е било да се освободим от нацизма – те го виждат по този начин. Ние може би сме го изпатили по друг начин. Защо да се акцентира върху това? Не го намирам за ползотворно”, коментира Симеон II.

"Когато станах премиер, имаше някои наши съграждани, които ми предложиха, внушиха, да се събори Паметникът на съветската армия. Тогава им казах, че ако всяко правителство или всеки режим се отнася така към миналото, няма да има нито Триумфалната арка, нито пирамиди, нито нищо. Ако толкова ги дразни, за не го гледат, като минават оттам", добави той.

Сакскобургготски обясни, че не е виждал дядо си Фердинанд, който обявява Независимостта на България. "По стечение на обстоятелствата ние бяхме в Египет, той в Кобург. Майка ми се притесняваше да отидем до Кобург, защото беше близо до ГДР. Но кореспондирахме много официално по някой празник", разказа той.

Симеон Сакскобургготски коментира и днешната политическа ситуация. Относно договора за добросъседство със Северна Македония той заяви, че е "за" добросъсетство и "за" нормалните отношения.

По време на управлението му като министър-председател България стана член на НАТО.

"Не бива да се политизира и НАТО. Тук е въпрос на обща воля на дадени страни, където сме усетили, че ни е мястото. Много хора възприемат, че щом сме в НАТО, и НАТО до гроб. Това не е сериозно. Не става въпрос за това. Но трябва да се балансира, докъдето има интерес. Не бива да се абсолютизира и да се превръща в нещо политическо, което да е фактор за раздор с други страни. Това е съвсем погрешно", каза още бившият премиер.

Относно развитието на България, Сакскобургготски коментира: "Винаги може да е по-добре, но може и да е по-лошо. Мисля, че трябва да се съобразяваме с действителността и да не сме толкова черногледи. Да сме малко по-позитивни и с желание нещата да се оправят. А не да се оплакваме и да се чувстваме най-бедните".

mediapool.bg