Кламер БГ - Новини: България обвини Митрофанова за намеса във вътрешните работи

България обвини Митрофанова за намеса във вътрешните работи

България

|
Пон, 24 Апр 2023г. 14:00ч.
България обвини Митрофанова за намеса във вътрешните работи

България обвини Митрофанова за намеса във вътрешните работи

Служебното правителство определи изказванията на руската посланичка Елеонора Митрофанова "като опит за намеса във вътрешните работи на страната", които противоречат на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Интервюто на Митрофанова беше излъчено на 19 април в Youtube канала на Мартин Карбовски. Той пита посланичката за кого би гласувала, aкo е български гражданин. Тя казва, че би гласувала за този, “който е разбираем за мен”. Карбовски я репликира, че "това е Бойко Борисов, той е разбираем за всички".

“Ако съм български избирател, но осъзнавам политиката, нали, на ръководството (на страната), осъзнавам какво се случва и така нататък, то аз навярно бих гласувала или с “не подкрепям никого”, или за Костадинов", казва Митрофанова.

После тя обяснява, че "Възраждане" не "представлява руските интереси в България", а може би това са "Русофилите". Става дума за партията "Русофили за възраждане на отечеството", чийто лидер е подсъдимият за шпионаж в полза на руснаци Николай Малинов.

В понеделник МВнР съобщи, че българският външен министър е провел разговор с Митрофанова за нейните изявления. Оценката на външно министерство е, че "направеното изявление по вътрешнополитическа за България тема от страна на посланик Митрофанова е неуместно".

Присъствието на Митрофанова в България досега е белязано от серия арогантни прояви, като върхът бе на 3 март м.г., когато тя сравни Освобождението на България с нахлуването на Русия в Украйна.

Няколко месеца по-късно руското посолство в София оповести началото на дарителска операция в подкрепа на руската армия, която нахлу в Украйна. Във Фейсбук страницата на дипломатическата мисия беше публикуван призив за изпращане на пари за "съдействие на военните, участващи в специалната операция за защита на Донецката и Луганската народни републики".

mediapool.bg