Кламер БГ - Новини: България няма нужда и не зависи от руски нефт

България няма нужда и не зависи от руски нефт

Анализи и Коментари

|
Съб, 07 Май 2022г. 18:58ч.
България няма нужда и не зависи от руски нефт

България няма нужда и не зависи от руски нефт

Надявам се тези “новини” за някакво българско вето срещу санкциите на ЕС върху руския нефт да се окажат фалшиви.

Словакия и Унгария, за които се предвиждат няколко месеца изключение от санкциите, получават руски нефт по тръбопровод (подобно на газа) и имат дългосрочни договори за доставка с клаузи “взимаш или плащаш”. Тези държави също така нямат близки морски пристанища за внос на суров нефт или нефтопродукти с танкери.

България няма такива проблеми. Нито внасяме нефт по тръбопровод, нито имаме дългосрочни договори. И си имаме прекрасно пристанище, където могат да се разтоварват танкери и с нефт, и с рафинирани нефтопродукти. БЪЛГАРИЯ НЯМА НУЖДА И НЕ ЗАВИСИ ОТ РУСКИ НЕФТ. Нефтохим може да преработва всякакъв нефт. Може и да не работи изобщо, ако Лукойл реши да го спре. Това няма да предизвика дефицит на горива в страната, нито ще вдигне цените. И в момента много от големите вериги внасят горивата си - от Австрия, от Гърция и от Румъния.

Хората не знаят, но бургаската рафинерия е спирала често за месеци - за основни ремонти и монтаж на нови инсталации - и животът в България не е спирал. Освен това имаме 120-дневни запаси от нефтопродукти на склад, което е изискване на ЕС за всяка държава-членка. Танкери с нефтопродукти могат да се разтоварват и на терминала на петролната база във Варна. А баржи с нефтопродукти от Централна Европа могат да се разтоварват на пристанищата във Видин, Свищов и Русе. Внос на големи количества горива с танкери може да се прави и през терминала в Солун. Внос на нефтопродукти от рафинериите в Гърция и Румъния се прави спокойно и в големи количества с ЖП цистерни. Знам за какво говоря, защото съм бил в ръководството на една от големите петролни компании в България. Както и в надзорния съвет на Нефтохим.

Повтарям, за да е пределно ясно за всички: България няма нужда и не зависи от руски нефт! Който твърди обратното, просто лъже, за да защитава руски интереси. Да се тропа по масата в Брюксел с националното ни вето си е чиста про-руска политика и нищо друго. И граничи с предателство. Това не е в националния интерес на проевропейска България. Това е в интерес единствено на Лукойл, Газпром и руската държава. Ясно е, че Корнелия Нинова и Румен Радев влияят силно на премиера, но хайде стига толкова! СТИГА ТОЛКОВА!

Силно се надявам, ако това с ветото се окаже истина, ”Демократична България” да не обявят във фейсбук поредното “започване на консултации с коалиционните партньори”, а да приключат веднага с този неуспешен и вреден за страната политически експеримент.

*Коментарът е от фейсбук профила на автора.

mediapool.bg