Кламер БГ - Новини: България може да получи по-скоро 1 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech

България може да получи по-скоро 1 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech

Коронавирус

|
Вт, 23 Март 2021г. 19:26ч.
България може да получи по-скоро 1 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech

България може да получи по-бързо 1 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech от допълнителните 10 млн. дози, които се договарят на ниво ЕС с производителя. Това обяви във вторник здравният министър Костадин Ангелов.

Днес приключва последната среща на ниво експерти, където България участва и където се обсъждат разпределението на допълнителните количества 10 млн. ваксини, договорени от ЕК. България от тези 10 млн. ваксини има готовността да получи 1 милион, каза Ангелов.

"Ще се опитаме доставките, които са за четвъртото тримесечие, да ги изместим за второ тримесечие. Затова преговаряме на експертно ниво и премиерът на високополитическо ниво, и сме напът да се реализира", допълни още той.

България очаква общо 3.9 млн. дози от ваксината Pfizer/BioNTech до края на годината. Дали ще бъдат изтеглени сроковете за получаване е от съществено значение, тъй като в момента страната ни чака по-големи количества от нея след средата на годината. Първоначално страната ни поръча едва 1 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, но в последствие договори още 2.9 млн. дози съгласно договора, който ЕК сключи за удвояване на дозите от 300 на 600 млн.

В средата на март Европейската комисия и Pfizer/BioNTech постигнаха споразумение за ускорено предоставяне на 10 милиона дози през второто тримесечие на тази година.

Така ще бъдат достигнати общо над 200 милиона дози от BioNTech-Pfizer за държавите-членки през второто тримесечие.

Тази доставка ваксини ще бъде преждевременно изтеглена от 100-те милиона дози,

предвидени за третото и четвъртото тримесечие на 2021 г.

Ангелов коментира, че хоспитализираните в момента са повече спрямо пика в края на миналата година, хората в реанимация са повече, но системата удържа. Той увери, че системата ще бъде реогранизирана така че да не се налага страната ни да иска помощ от други държави, както се случва в Гърция.

"Системата се реорганизира чрез преструктуриране на звената, които не обслужват спешни случаи и за които няма риск да променят дейността си", обясни той.

Той посочи, че леглата за пациенти с Covid се увеличават с 20-30%. По думите му към момента няма проблем с медицинските кадри и заболеваемостта сред тях е по-малка в сравнение с вълната от ноември. По думите му това се дължи на повечето ваксинирани лекари. Той посочи, че не му е известен положителен случай на Covid при ваксиниран медик.

Относно срока на по-строгите противоепидемични мерки Ангелов каза, че оптимистичният вариант е ефектът да се усети след 10 дни, колкото на практика е и срокът им.

mediapool.bg