Кламер БГ - Новини: Над 60% от българите вече смятат, че ваксините са пътят към нормален живот

Над 60% от българите вече смятат, че ваксините са пътят към нормален живот

Коронавирус

|
Ср, 24 Март 2021г. 12:42ч.
Над 60% от българите вече смятат, че ваксините са пътят към нормален живот

Вече 62.8% от българите смятат, че пътят към бъдещ нормален живот минава през ваксиниране. Доскоро колебаещите се как дали да се ваксинират започват да възприемат все по-отчетливо имунизацията като условие за водене на нормален живот.

Това показват резултатите от национално проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода 12-20 март 2021 г. сред 1005 пълнолетни в 90 населени места на страната.

Данните показват, че 40.6% от хората гледат на ваксинирането като на нещо предстоящо и неизбежно за тях, което рано или късно би могло да им осигури връщане към нормален живот. Този дял е аналогично висок в различните обществени групи и прослойки от населението.

Други 6.7% посочват, че вече са се ваксинирали, а 15.5% са се записали и чакат да се ваксинират.

Общо 62.8% от интервюираните българи мислят, че пътят им към бъдещ нормален живот минава през ваксиниране.

Към момента по-често посочват, че вече са се ваксинирали жители на столицата, образовани хора и лица на възраст между 40 и 50 години, както и такива над 60 години.

Сред заявилите, че са се записали и изчакват реда си за ваксиниране по-често има столичани, висшисти и хора на възраст над 30 години.

Делът на заявяващите, че няма да се ваксинират при никакви обстоятелства, възлиза на 37,2%, като подобна позиция по-често се среща сред хора на възраст под 40 години и сред жители на малките градове и села в страната.

Според анализаторите от "Екзакта Рисърч Груп" може да се очаква, че нагласите по отношение на ваксинирането ще продължат да се променят в полза на имунизацията.

mediapool.bg